Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Piratpartiet: Beatrice Asks taktik är feg och ohederlig

Vilken inställning har justitieminister Beatrice Ask (M) egentligen till de mänskliga rättigheterna? Frågan blir åter aktuell nu när hon gör vad hon kan för att gå runt EU-domstolens beslut som säger att EU:s datalagringsdirektiv är olagligt.

Publicerad: 13 maj 2014, 13:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ItIntegritetEU-direktiv

EU-domstolen har kommit fram till att datalagringsdiektivet strider mot de mänskliga rättigheterna. Att utan brottsmisstanke eller urskiljning lagra data om alla medborgares telefonsamtal, sms, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner är ett brott mot vår rätt till privatliv och det måste upphöra.

Alliansregeringen och Socialdemokraterna vill dock fortsätta denna massövervakning. Men de vill inte ta debatten. Därför försöker justitieministern nu gömma frågan i en utredning. Utredningens första analys skall komma två veckor efter EU-valet. Och dess slutrapport skall komma två veckor efter riksdagsvalet. Förre rikspolischefen Sten Heckscher har utsetts till utredare.

I utredningens direktiv sägs att man skall inhämta åsikter från polisen, Säpo, åklagarmyndigheten och tullen. Det vill säga från förutsägbara anhängare till massövervakningen. Däremot sägs inget om att fråga till exempel Advokatsamfundet eller andra som kan misstänkas ha kritiska åsikter.

Det är ingen vågad gissning att utredningen kommer att göra vad den kan för att den svenska datalagringen skall fortsätta. Detta är ett uppenbart beställningsjobb.

Samtidigt är EU-domstolen mycket klar i sin dom. Datalagringen får inte fortsätta. Att samla in data om medborgarnas telekommunikationer utan brottsmisstanke strider mot de mänskliga rättigheterna. Så det skulle inte behövas någon utredning över huvud taget. EU:s högsta domstol har redan tydligt sagt nej.

Men inte nog med att justitieministern väljer att ignorera EU-domstolen och de mänskliga rättigheterna. Inte nog med att hon tillsätter en riggad utredning. Hon försöker dessutom föra folket bakom ljuset.

Vilket annat tillfälle skulle passa bättre för att debattera EU:s datalagringsdirektiv än den nu pågående EU-valrörelsen? Vilket tillfälle vore mer lämpligt för de politiska partierna att redovisa vilken linje de tänker driva i EU, i frågan?

Det är uppenbart att regeringen inte vill ha någon sådan debatt. Den fortsätter att driva linjen att alla vinner på om debatten lägger sig. Det är därför justitieministern tillsätter en utredning för att svara på en fråga som redan fått ett tydligt svar. Det är därför denna utredning inte förväntas ge några livstecken ifrån sig förrän efter valet – när väljarna inte längre kan använda sin demokratiska möjlighet att påverka.

Justitieminister Asks taktik är feg och ohederlig, enligt vår mening. Men för henne är den nödvändig. För hur skulle hon kunna stå upp i en valrörelse och säga att hon tänker strunta i de mänskliga rättigheterna?

Vi i Piratpartiet utmanar Beatrice Ask på en rak och öppen debatt om datalagringen, innan valet. Vi ser uppdraget som folkvalda som att stå uppför medborgarnas fri- och rättigheter. Vi ser en fri och öppen debatt som något som är demokratiskt värdefullt, inte som ett problem.

Christian Engström, Ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet och förstanamn på partiets EU-valsedel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ItIntegritetEU-direktiv

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev