Infrastruktur
Pendlingsnät ska göra Stockholmsregionen cykelvänligt: ”Vissa kommuner gör inget alls”
Publicerad: 22 juli 2022, 05:29
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén vurmar för cykeln, men tycker att flera kommuner i storstadsregionen gör för lite för att öka framkomligheten för cyklister. Foto: Anders J Larsson, Janerik Henriksson/TT
Cykelstråken i Storstockholm behöver samordnas bättre, anser Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) och utser Solna till en av de grannkommuner som inte gör tillräckligt. ”En elefant äter man inte i en tugga”, svarar Magnus Persson (C), tekniska nämndens ordförande i Solna.
Med ett färskt beslut om förmånscyklar till samtliga 40 000 anställda tar Stockholm ett nytt kliv som cykelstad.
– På det sättet får vi både personal som mår bättre och en smartare stad med fler som väljer bort bilen, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
Vid årsskiftet infördes en skattelättnad för förmånen att använda cykel som tillhandahålls av arbetsgivaren för privat bruk. Allt fler kommuner erbjuder förmånscyklar till sina anställda och nu har även Stockholms stad fattat beslut om det.
Personalen kan välja mellan elcykel och vanlig cykel, en månadskostnad dras på bruttolönen. Efter några år kan medarbetaren köpa loss cykeln för ett lägre värde.
– Nu hoppas vi att fler tar cykeln till jobbet, säger Daniel Helldén.
Under mandatperioden investerar staden cirka en miljard kronor för att bygga ut cykelvägar och annan infrastruktur för att underlätta cyklandet, som enligt Daniel Helldén har ökat med hundra procent på femton år. I den nya cykelplan som staden tog i början av juni pekar politikerna ut hur de vill att cykelnätet ska utvecklas. Ett mål är att 25 procent av alla resor i staden ska ske med cykel år 2040.
LÄS MER: Här bor Sveriges största utsläppare – nya kompassen pekar ut värstingarna
Region Stockholm och ett antal kommuner har bildat ett pendlingsnät med Stockholms stad som nav. Enligt Daniel Helldén behöver mer göras för att hela Stockholmsområdet ska bli attraktivt för cyklister.
– Vissa kommuner gör mycket, andra inget alls. Solna är ett exempel där cykelinfrastrukturen är klart sämre, säger Daniel Helldén.
Magnus Persson (C), tekniska nämndens ordförande i Solna, ger honom delvis rätt.
– Jag skulle nog säga att samtliga kommuner i Stockholmsområdet brister i framkomlighet. Vi jobbar alla med att förbättra infrastrukturen, men jag brukar säga att en elefant äter man inte i en munsbit, utan man tar den tugga för tugga, säger han.
Hur stor del av elefanten har ni ätit?
– Man börjar med svansen eller örat eller någon annan del. Nu är vi ungefär halvvägs. I år lägger vi 17 miljoner på cykelprojekt för att förbättra framkomligheten, men vi har många sträckor kvar att förbättra, säger Magnus Persson.
Trafikverket ansvarar för cykelbanor som går längs de stora statliga vägarna genom Stockholmsregionen. I den strategiska plan som Trafikverkets tog fram till regeringen 2018 fanns cykelvägen Täbystråket med, men regeringen valde att inte gå vidare med den.
– Regeringen prioriterade annat. Det går ju att cykla på kommunala cykelvägar ut mot Täby, men det blir inte lika rakt som det hade blivit med Täbystråket, säger Lennart Kalander, chef för Nationell planering på Trafikverket.
LÄS MER: Appar och tävlingar ska sporra elever att cykla till skolan
LÄS MER: Så vill forskare bryta p-normen: ”Ett jobbigt område”