torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Över 50 000 olovligt uthyrda lägenheter – få återtas

Publicerad: 15 december 2021, 10:24

Många lägenheter hyrs ut i andra hand utan tillstånd, men hyresvärdarna lyckas bara återta en liten del av dem, visar ny rapport från Sveriges Allmännytta. Foto: Roland Magnusson

Runt 53 000 av allmännyttans lägenheter hyrs olovligen ut i andra hand och bara en liten del av dem återtas, enligt en ny rapport från Sveriges Allmännytta.

Ämnen i artikeln:

AllmännyttanBostäder

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


I en enkät som Sveriges Allmännytta skickat ut till sina medlemsföretag uppger 176 bostadsbolag att de förra året återtog 2 454 lägenheter som olovligen hyrts ut i andra hand. Det är knappt 5 procent av de 53 000 bostäder inom allmännyttan som beräknas hyras ut i andra hand utan värdens tillstånd. 

När lägenheter hyrs ut utan tillstånd vet värden inte vilka som bor där och risken för störningar ökar. Det kan dessutom innebära att de som hyr i andra hand betalar oskäliga hyror. Lägenheterna kommer heller inte ut på marknaden och kan därför inte hyras av personer som skulle ha rätt att bo i dem. 

Enligt rapporten om Allmännyttans bostadssociala ansvar uppger en majoritet av medlemsföretagen att ökad trångboddhet är ett problem och att de därför infört begränsningar av hur många som får bo i varje lägenhet. 

Samtidigt har det blivit något lättare för personer med låga inkomster att få hyreskontrakt. Drygt 80 procent av bostadsbolagen kräver en viss inkomstnivå i förhållande till hyran. Allt fler accepterar dock bostadsbidrag, barnbidrag och bostadstillägg som inkomst när de gör en ekonomisk prövning av blivande hyresgäster. 

– Tendensen är att inkomstkraven är lägre än för några år sedan. Få kräver mer än tre gånger årshyran. Vi ser en tydlig trend att företagen i allt större utsträckning accepterar fler inkomstslag än lön. Andelen som accepterar bostadsbidrag har ökat från 63 till 75 procent. Andelen som accepterar bostadstillägg har ökat från 68 till 74 procent, säger Åsa Schelin, expert boendefrågor på Sveriges Allmännytta, i ett pressmeddelande.

Omkring 60 procent av de bostadsbolag som besvarat enkäten uppger att de i vissa fall tillämpar förtur till lediga lägenheter. Det gäller oftast personer som fått arbete i kommunen och inte har möjlighet att pendla dit. Våldsutsatta kvinnor kan också få förtur, liksom personer som av medicinska skäl inte kan bo kvar i sin nuvarande bostad för att det till exempel saknas hiss.

LÄS MER: Lista: Kommunerna som gav flest förturer till bostad

Tips till fastighetsägare

Sigtuna kommun har tagit fram ett dokument med tips till kommunala eller privata fastighetsägare som vill komma åt olovlig andrahandsuthyrning och att lägenheter hyser stöldligor eller används för prostitution. Här är ett axplock:

Innan någon får förstahandskontrakt:

■ Kontrollera om personer äger fastigheter.

■ Begär in kontoutdrag. Finns inkomster som tyder på uthyrning av bostäder?

■ Begär arbetsgivarintyg eller intyg om försörjningsstöd.

 

Om olovlig andrahandsuthyrning misstänks:

■ Är hyresgästen folkbokförd någon annan stans?

■ Är någon annan folkbokförd i lägenheten?

■ Ringer grannar och klagar på okända personer?

■ Annonserar hyresgästen på Airbnb?

■ Gör ett hembesök, men gå aldrig ensam.

 

Om kriminell verksamhet misstänks:

■ Kolla sociala medier och webbsidor för prostitution. Finns adressen i fastigheten? Försök att identifiera lägenheten.

■ Kontrollera om det ligger mycket tomma alkoholflaskor eller kondompaket i soprummen. Det kan vara indikatorer på illegal verksamhet och otillåten andrahandsuthyrning.

■ Dokumentera allt noggrant.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev