tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Outhärdligt ljud skrämmer bort oönskade personer

Publicerad: 4 augusti 2022, 12:09

Många hyresvärdar har antingen börjat använda ljudstörare i sina hyreshus eller planerar att installera tekniken. Foto: ULF PALM / TT

Outhärdligt ljud ersätter kamerabevakning i allt fler fastigheter. ”Enormt effektivt” enligt säkerhetschef på kommunalt bostadsbolag.

Ämnen i artikeln:

SäkerhetBostäder

CG

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Det har blivit vanligare att fastighetsägare använder sig av ett obehagligt ljud för att försöka skrämma bort oönskade personer som hänger i trapphus och källare, skriver Hem & Hyra. 

De kommunala bostadsbolagen Stockholmshem och Svenska bostäder hör till dem som väljer bort kamerabevakning och i stället har installerat så kallade ljudstörare. 

– Vi började använda dem för drygt två år sedan, främst för att förhindra häng i portuppgångar, uteliggare och så vidare. Det har varit effektivt – vi ser resultat bara inom någon dag, säger Krister Bergh, säkerhetsansvarig på Svenska bostäder till Hem & Hyra. 

Hälften av landets tio största hyresvärdar har antingen börjat använda ljudstörare i sina hyreshus eller planerar att installera tekniken, visar Hem & Hyras rundringning.

Maskinen registrerar prat, fotsteg, harklingar och rörelser och om detta pågår en längre tid under en viss tid på dygnet avger ljudstöraren en mycket obehaglig, skärande signal.

Hur maskinerna ser ut avslöjar dock inte Krister Bergh. Då är risken stor att de saboteras. 

Det kommunala bostadsbolaget Karlskronahem installerade i början av året tekniken i några av sina fastigheter. Det föll dock inte väl ut.

– Vi var lite för raska med att sätta upp apparaterna, utan att först ha kommunicerat med våra hyresgäster. De fick upp ljudet i lägenheterna och visste inte vad det var, vilket var oturligt även om syftet var vällovligt, säger bolagets vd, Rasmus Rasmussen, till Sydöstran. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev