Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

”Otillräcklig kompensation till kollektivtrafiken”

Publicerad: 2 december 2020, 09:38

Enligt prognoser från Svensk Kollektivtrafik och SKR kommer coronapandemin ha medfört förluster om 7,5 miljarder kronor för kollektivtrafiken i år.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån, Johanna Lundberg/Bildbyrån, Mathias Bergeld/Bildbyrån

2,9 miljarder för att täcka förlusterna från minskade biljettintäkter på grund av pandemin. Alldeles för lite, anser Svensk Kollektivtrafik. – Det är som att betala för snabbnudlar, men ställa krav på oxfilé, säger Kristoffer Tamsons, ordförande i Svensk Kollektivtrafik.


Ämnen i artikeln:

KollektivtrafikCoronaviruset

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-inställningar.

Innehåll: https://infogram.com/1h1749vle5g5q6z

I somras gav regeringen ett tillfälligt, riktat stöd, på tre miljarder kronor till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Trafikverket har nu, på uppdrag av regeringen, hanterat ansökningarna och betalat ut pengarna.

Jenny Aminoff. Foto: Trafikverket

Totalt handlar det om cirka 2,9 miljarder och ersättningen baseras på hur mycket biljettintäkterna minskat i respektive region från mars fram till midsommar 2020 jämfört med 2019.

– Ersättningen säkrar transportsystemets tillgänglighet i coronatider. Kollektivtrafiken måste kunna fortsätta i tillräcklig omfattning för att undvika trängsel och minska smittspridning, säger Jenny Aminoff, utredningsledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Men enligt prognoser från Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kommer coronapandemin vid årsskiftet att ha medfört förluster om uppemot 7,5 miljarder kronor för kollektivtrafiken.

Den riktade kompensationen för kollektivtrafikens samlade förluster är därför otillräcklig, menar Kristoffer Tamsons, ordförande i Svensk Kollektivtrafik.

– Pengarna täcker inte ens hälften av årets förluster. Värre är att nästa års kompensation är ännu mindre, trots att de ekonomiska utmaningarna i kollektivtrafiken blir allt större, säger Kristoffer Tamsons i ett pressmeddelande.

Regeringen har aviserat ytterligare 2 miljarder i kompensation nästa år. Svensk Kollektivtrafik räknar med att förlora lika mycket nästa år som man gjort i år om pandemin fortsätter, motsvarande 7,5 miljarder kronor.

Erik Pettersson

Reporter

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev