söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Otidsenliga bullerregler kväver bostadsbyggandet

Bostadsbristen i Stockholm visar att dagens bullerlagstiftning behöver ändras. Den hindrar staden från att växa och bygga bostäder där folk vill bo.

Publicerad: 28 augusti 2013, 11:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ByggreglerBostadsbyggandeBostäder

I Stockholm vill vi bygga tätt. Efterfrågan på lägenheter i stadsnära miljöer är betydligt högre än antalet lediga lägenheter. Det leder i sin tur till långa kötider och höga priser. Eftersom efterfrågan är så stor behöver vi bygga mera i citynära miljöer. Tyvärr hindrar gällande bullerregler oss från att bygga bostäder där människor vill bo. Buller som kommer från trafiken kan vi oftast hantera eftersom vi i Stockholm får bygga med så kallad tyst sida om bullret kommer från trafiken. Men för industribuller gäller inte samma flexibilitet. Där går det inte att bygga med tyst sida vilket är helt obegripligt. En lastbil som kör på en väg är inget hinder för bostadsbygge, men om samma lastbil med samma ljud passerar grindarna in till ett industriområde går det inte att bygga. Vem som helst måste inse det absurda.

Stora delar av Stockholms innerstad skulle i dag vara obebyggda om dagens bullerkrav hade gällt när dessa hus byggdes. Vi kan inte på 2000-talet göra misstaget att bara bygga kontor i lägen där människor vill bo. Vi måste helt enkelt inse att det i en storstad bullrar i citynära delar. Vi ska bygga en blandad stad och bygga bostäder i attraktiva lägen. För att klara det måste dagens bullerregler ändras.

Alliansen i Stockholm har föreslagit att samma undantag som gäller för trafikbuller också ska gälla för industribuller, det vill säga att man ska kunna bygga bostäder med en tyst sida. Ett i de flestas öron rimligt resonemang. Men när frågan beslutades på kommunfullmäktige röstade oppositionen med Miljöpartiet i spetsen emot. De hänvisar bland annat till att buller är skadligt för hälsan. Och visst är för höga bullernivåer skadligt för hälsan. Men det finns mycket annat i vårt samhälle som är skadligt för hälsan utan att vi för den sakens skull förbjuder det. Vi måste våga lägga beslut i människors egna händer.

Utöver Stockholms egna riktlinjer för att komma fram till en hållbar lösning i vår egen region ser regeringen över regelverket på statlig nivå. Det är inte rimligt att fyra olika myndigheter tolkar regelverket kring buller på olika sätt. Riktvärdena för industribuller har exempelvis inte uppdaterats sedan 70-talet. Man kan också ifrågasätta det rimliga i att mäta buller vid fasad istället för inomhus. De få nätter vi i Sverige behöver sova med öppet fönster kan inte vara skäl nog för att mäta bullret vid fasad istället för nivån inomhus. Och därmed hindra tusentals nya lägenheter i attraktiva områden.

Erik Slottner, toppkandidat för Kristdemokraterna i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev