Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Orimliga arenakrav slår mot mindre orter

Inom fotbollen väljer förbundet att tillsammans med elitklubbarna driva orimliga krav på idrottsarenor. Krav som genom utformningen exkluderar mindre orter och kommuner från elitidrotten.

Publicerad: 17 november 2011, 13:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Personligen är jag oerhört glad över att den här debatten har tagit fart igen. För några år sedan tog jag initiativet i frågan samband med att Svensk Fotbolls regelbok lanserades. Det gjorde jag tillsammans med politiska företrädare för Degerfors, Borlänge, Åtvidaberg samt Sölvesborg kommuner.

Förbundens arenakrav är orimliga och gynnar inte utvecklingen av idrotter. Inom fotbollen väljer förbundet att tillsammans med elitklubbarna driva orimliga krav. Krav som exkluderar mindre orter och kommuner från elitidrotten. Det är inte rimligt att ställa samma krav på arenor i Degerfors som i regionala tillväxt-kommuner.

För några år sedan framförde Lars-Åke Lagrell uppfattningen att arenakraven inte var en fråga för kommunerna utan hävdade att det var en fråga för marknaden, det vill säga fotbollsföreningen och sponsorer, att lösa. I dag hävdar samma Lagrell att det är en fråga mellan föreningarna och kommunerna.

Nu har ett antal kommunföreträdare och SKL åter tagit tag i den här debatten. Det känns bra, för bollen hamnar oftast eller alltid i det kommunala knäet. Där ska den konkurrera med de ansvarsområden som lagstiftningen lägger på kommunerna. Det är inte rimligt att sänka standarden inom omsorgerna och annan nödvändig infrastruktur för orimliga krav från idrottsförbundet.

Fotnot: Artikelförfattaren var tidigare ordförande i kommunstyrelsen i Degerfors.

Robert Mörk, Landstingsråd (S), Örebro läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev