Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Orimliga arenakrav från Fotbollsförbundet

Svenska fotbollsförbundet ställer orimligt höga krav på landets elitfotbollsarenor. I Borlänge krävs en ombyggnad av Domnarvsvallen som beräknas kosta 42 miljoner kronor, samtidigt som kommunen går back och lärare sägs upp från gymnasieskolan. Det är inte en rimlig prioritering.

Publicerad: 11 juni 2012, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Redan 2009 gick kommunalrådet Nils Persson tillsammans med ledande politiker i Degerfors, Åtvidaberg, Sölvesborg och Borlänge ut i en debattartikel och ifrågasatte Svenska Fotbollsförbundets krav på arenor för att få spela elitfotboll. Därefter har flera kommuner följt efter i kritiken. I Halmstad tror politikerna att renoveringen av Örjansvall inte slutar med de 50 miljoner som föreslagits, utan att kostnaden kommer att hamna någonstans mellan 70 till 135 miljoner kronor.

Det måste vara något fel på Svenska Fotbollsförbundet som kräver att alla arenor skall ha samma standard. Att storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö kräver helt andra förutsättningar än mindre kommuner ute i landet, är helt rimligt. Det känns som det är ett storstadsperspektiv som läggas på alla landets kommuner. Det är ett orimligt krav som lokala politiker borde protestera mot. Fotbollsförbundet vidhåller sina orimliga krav och anser att arenornas ägare får klara investeringarna tillsammans med klubbarna.

Kommunalrådet Jan Boman i Borlänge menar att klubbarna måste acceptera kraftigt höjda hyror för matcherna. Det andra kravet är att driftskostnaderna inte får bli väsentligt högre än dagens 3,3 miljoner. Redan nu har fotbollslagets Dalkurds ordförande Ramazan Kisil omtalat att de inte har råd att betala högre planhyror, eftersom de har ett par hundra åskådare på sina matcher. IK Brage har hittills inte uttalat sig. Men Brages marknadsansvarige avgick för några veckor sedan, vilket talar sitt tydliga språk. Brage får också problem att betala högre planhyror. Vem skall då betala hyrorna, blir det Borlängeborna?

Vems syften går kommunledningen i Borlänge? Är det rimligt att satsa minst 42 miljoner kronor? Vi vet inte heller om det räcker med den summan. Arenan räcker i nuläget mer än tillräckligt för de mellan 2 000 till 3 000 personer som normalt besöker Brages matcher på Vallen. Att i nuläget satsa så mycket på fotbollen samtidigt som kommunens driftbudget går back med 100 miljoner känns inte bra, i synnerhet inte som gymnasieskolan samtidigt skall säga upp ett stort antal lärare.

Per-olof Forsström, kommunpolitiker, Omsorg för alla, Borlänge

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev