onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Olycksrisk stoppar elsparkcyklar under helgnätter

Publicerad: 27 juli 2021, 09:11

Många har skadats då de kört elsparkcykel berusade. Nu stoppar ett av företagen sin uthyrning under helgnätter. Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Ett företag stoppar uthyrningen under helgnätter, ett annat sänker farten.

Ämnen i artikeln:

TrafikAkutsjukvårdElcyklar

Bolt stoppar uthyrningen av företagets elsparkcyklar under helgnätter. Tanken är att åtgärden ska leda till färre olyckor.

”Mellan klockan 00:00 och 05:00 på fredagsnätter och lördagsnätter går det därmed inte att hyra någon av företagets elsparkcyklar som finns utplacerade i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund i dagsläget”, skriver Bolt i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelar konkurrenten Voi att man sänker maxhastigheten från 20 till 15 km/h på sina elsparkcyklar under torsdag–söndag natt mellan midnatt och 05.

Från bland annat vården har det larmats om tillbud och personskador hos dem som utnyttjar fordonstypen.

LÄS MER: Sjukhus varnar för svåra olyckor med elsparkcyklar 

Den stora delen är sårskador, frakturer i armar och ben, skador i ansikte och utslagna tänder. Det förekommer också allvarliga, mycket allvarliga eller till och med livshotande tillstånd, sade Ragnar Ang, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, till TT häromveckan.

Tidigare i år presenterades en enkät bland elsparkcyklare som sökt vård på Sahlgrenskas och Mölndals sjukhus akutmottagningar. De flesta skadorna hade kommit nattetid och företrädesvis på helger. Över hälften av dem som svarade hade druckit alkohol före olyckan och bara en av tio använde hjälm vid olyckstillfället.

LÄS MER: Krafttag mot elsparkcyklar – i Malmö införs avgift 

/Nyhetsbyrån TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev