fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ölands kommunalråd: "Vi är också en sårbar ö"

Publicerad: 5 maj 2022, 07:21

Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) har tillsammans med kommunalrådskollegan Matilda Wärenfalk (S) i Mörbylånga skrivit till försvarsminister Peter Hultqvist om hotbilden mot Öland.

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån, Adam Ihse/TT

På Gotland mobiliserar försvaret inför en ökad rysk hotbild. Men på Öland finns ingen annan militär närvaro än hemvärnet. Nu vänder sig öns kommuner till regeringen.

Ämnen i artikeln:

FörsvarspolitikKrisberedskapSenaste nytt

– Var är vår bit? Vi är också en ö och sårbara, säger Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) till Ölandsbladet.

Tillsammans med kommunalrådskollegan i Mörbylånga, Matilda Wärenfalk (S), skickar han nu en skrivelse till försvarsminister Peter Hultqvist där de frågar hur regeringen ser på Ölands militärstrategiska betydelse och hur hotbilden ska bemötas.

– Vi får frågor från befolkningen och ser att det finns oro. Det pågår upprustning på Gotland och Bornholm och var är vår bit? Vi är också en ö och sårbara. Kommer Öland också att få förstärkning någon gång, vi kan inte bara förlita oss på hemvärnet, säger Ilko Corkovic till tidningen.

”Både Gotland och Bornholm rustas nu upp militärt. I förra veckan gav ni besked om ny försvarsmiljard till Gotland, vilket ska användas till kasernbyggnader för värnpliktiga och sjukvårdsberedskap. Medan Öland fortfarande står utan någon annan militär närvaro än hemvärnet. Detta trots att det i princip är lika nära till Kaliningrad från Öland som det är från Gotland”, skriver kommunalråden till regeringen.

Brevet till Hultqvist föregicks av en ledare i Ölandsbladet där skribenten bland annat konstaterade att ”våra öländska 18–19-åringar kommer att förläggas till Gotland för sin värnplikt”.

TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev