Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Offentlig sektor kan inte bygga e-samhället på egen hand

Den offentliga sektorn behöver IT för att utveckla verksamheterna och för att möta medborgarnas behov och efterfrågan. Låt oss erfarna IT-tjänsteleverantörer hjälpa kommuner och landsting att komma ut ur gamla system för att möta framtiden på bästa sätt.

Publicerad: 9 november 2012, 04:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

It

I artikeln Bygget av e-samhället skakar IT-jättarna i Dagens Samhälle den 8 november lyfter tidningens reporter Torbjörn Carlbom åsikten att de stora IT-jättarna låser in offentlig sektor i dyra och föråldrade IT-system.

Artikeln lyfter viktiga frågor om framtidens e-samhälle ¬– att behoven av förändring och effektivisering är stora och att IT är en avgörande framgångsfaktor. Vi instämmer helt. Vad vi däremot inte håller med om är att de stora IT-tjänsteleverantörerna skulle låsa in kunderna i alldeles för dyra och komplexa lösningar. Någon sådan strategi finns naturligtvis inte hos någon IT-tjänsteleverantör. Vi, precis som våra kunder, eftersträvar en modern infrastruktur med nya och innovativa lösningar som klarar framtidens behov.

Offentlig sektor behöver IT för att utveckla verksamheterna och för att möta medborgarnas behov och efterfrågan. IT-systemen utvecklas och tekniken går framåt, vilket medför att det blir allt lättare att skapa lösningar som är flexibla och som kan byggas på med nya tjänster allt eftersom behoven förändras, till exempel e-tjänster. För behoven förändras, det vet vi. Medborgaren vill komma i kontakt med sin kommun dygnet runt, maskiner och bilar förväntas kommunicera med varandra, recept ska finnas tillgängliga elektroniskt, för att nämna några exempel. Genom att outsourca IT till externa samarbetspartners med erfarenhet av både privat och offentlig sektor kan mycket vinnas. Som teknik i framkant utan att behöva ta de stora investeringskostnaderna, säkerhetslösningar i världsklass och en ökad tillgänglighet för medborgarna. Allt till en prisbild som är lägre än om offentlig sektor skulle sköta IT-driften själva.

Och alternativet – att offentlig sektor driver IT-utvecklingen i egen regi, att man lägger tid och arbetskraft på att uppgradera befintliga system och utveckla nya lösningar, att man låter IT-driften ta utrymme i budgeten, från poster som lärarlöner, sophantering och äldreomsorgsplatser? Såklart talar vi i egen sak, både som IT-tjänsteföretag men även som medborgare. Skulle vi inte alla tjäna på att alla fokuserade på sina respektive kärnverksamheter?

Vi är experter på IT. Det är vår kärnverksamhet. Låt oss erfarna IT-tjänsteleverantörer hjälpa offentlig sektor ut ur gamla system för att möta framtiden på bästa sätt.

Bengt-Göran Kangas, ansvarig för offentlig sektor på Logica

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

It

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev