söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nytt förslag om elprisstöd till företag och kommuner

Publicerad: 4 januari 2023, 15:23

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Svenska Kraftnät har presenterat ett uppdaterat förslag om elprisstöd till företag, kommuner och föreningar. Förslaget innebär ett maxtak på 22 miljoner kronor

Ämnen i artikeln:

EnergikrisenRiktade statsbidragElnät

Det blir ett elstöd med ett tak som avgörs av EU:s statsstödsregler. Stödbeloppet till enskilda mottagare kommer inte att överstiga 2 miljoner euro (motsvarande drygt 22 miljoner kronor).

”Förslaget bygger till stora delar på samma modell som gäller elstöd till hushåll, som är planerat att börja betalas ut av Försäkringskassan i februari. Förslaget innebär att elstöd går till näringsidkare och juridiska personer som har eluttag i elområde 3 och 4”, skriver Svenska Kraftnät i ett pressmeddelande.

Ett tidigare förslag hamnade i papperskorgen i slutet av december sedan regeringen bedömt att det skulle strida mot EU-regler om statsstöd.

TT

Fakta: Förslaget går nu till Energimarknadsinspektionen

Dagens nya förslag om elprisstöd till företag, kommuner och föreningar från Svenska kraftnät ska nu godkännas av Energimarknadsinspektionen. I förra rundan tog inspektionen tre veckor på sig att göra tillägg och ge klartecken.

Precis som när det gäller elprisstödet till hushåll – som enligt regeringens plan ska börja betalas ut i februari – är det bara elanvändare i södra Sverige som kommer att omfattas av det stödpaket som nu ska presenteras.

Ett separat riktat stöd till elintensiva företag – som det har avsatts 2,4 miljarder kronor för i statsbudgeten – har tidigare presenterats av regeringen. Det ligger sedan slutet av december för prövning hos EU-kommissionen.

Regeringen har även föreslagit justeringar när det gäller möjligheten för företag att få anstånd med skatteinbetalningar för att hjälpa företag i krisläget – vilket ska läggas fram i en extra ändringsbudget i slutet januari.

LÄS MER:
Regeringens elstöd – svekdebatt och miljonklipp

Politiker i norr kräver elstöd: ”Ett stort, stort missnöje” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev