torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nya regler för elsparkcyklar – stopp för ”parkeringskaoset”

Publicerad: 15 juni 2022, 07:57

Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Från den 1 september kan kommuner flytta felparkerade elsparkcyklar och fakturera ägarföretagen för arbetet. En ny förordningsändring ska sätta stopp för ”parkeringskaoset”, meddelar infrastrukturministern.

Ämnen i artikeln:

ElcyklarTrafik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Regeringen presenterade i dag, onsdag, en förordningsändring som ger kommuner och polis större möjlighet att flytta felparkerade elsparkcyklar. 

”Slängda och slarvigt parkerade elsparkcyklar har tyvärr blivit vardag i många städer. Kommuner och elsparkcykelföretag har hittills inte klarat av att styra upp parkeringskaoset. Därför inför vi nu ett parkeringsförbud på gång- och cykelbanor”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Sjukhus varnar för svåra olyckor med elsparkcyklar

Det innebär i korthet ett parkeringsförbud för elsparkcyklar på gång- och cykelbanor, förutom på en uppställningsplats eller anordning för parkering av cyklar. Ändringen ska göra det lättare för kommuner och poliser att flytta elsparkcyklarna, kostnaden för detta läggs på företagen. Kommuner kan besluta om lokala undantag från förbudet.

LÄS MER:

Så ser nya infrastrukturplanen ut

KTH-forskare vill göra gator mänskliga: ”Annars hamnar vi hopplöst efter”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev