Infrastruktur
Nya hus kräver smarta lampor
Regeringen borde lyssna på kommunernas miljöchefer och lagstifta om smart belysning vid alla nybyggen och större renoveringar av fastigheter. Lagen skulle bli en vinst för både plånboken och miljön.
Publicerad: 4 oktober 2012, 14:35
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
En ny undersökning från belysningsbranschen visar att 80 procent av de kommunala miljö-cheferna och energisamordnarna vill införa samma byggregler för belysning som i Danmark. Där finns sedan juni 2010 en lag som ställer krav på ny belysningsteknik såsom rörelsesensorer och dagljusavkänning vid nybyggen och större renoveringar av fastigheter.
Men i Sverige har regeringen inga planer på någon sådan lag. Detta trots att Energimyndighetens STIL-rapporter visar att belysning ofta är undermålig i våra offentliga miljöer. Bland annat beräknar myndigheten att belysningen i 73 procent av Sveriges skolor, 82 procent av Sveriges vårdlokaler och 63 procent av Sveriges kontor är direkt ålderdomlig.
Den tekniska utvecklingen inom belysningsområdet har under senare år tagit stora kliv framåt i avseendet energieffektivisering. Med en modern belysningsanläggning som styrs av dagsljus och närvaro kan elkostnaderna minska med hela 50 procent. Det skulle minska kommunernas och landstingens elförbrukning rejält och frigöra resurser till kärnverksamheterna.
Trots tekniska landvinningar kännetecknas nybyggen i kommuner och landsting av traditionella och energislukande belysningslösningar. Vid projektering och byggnation väljs ofta det alternativ som har en låg inköpskostnad. Tankesättet är förvisso logiskt för den som inte behöver ansvara för annat än byggnationen. Men höga driftskostnader äter snabbt upp denna kortsiktiga besparing och övergår till en långsiktig kostnad som kommer att bestå under flera decennier. Det billiga alternativet blir i längden det mest kostsamma, men det belastar en helt annan budget och allt som oftast en annan huvudman än den som byggt.
Enda sättet att genomföra den här typen av tekniksprång är genom lagstiftning. Erfarenheten från utfasningen av glödlampor är att det gick väldigt långsamt trots att modernare lampor fanns tillgängliga. Det var först när förbudet mot glödlampor gick igenom som hela marknaden för dessa produkter moderniserades snabbt.
Att det hänger kvar ålderdomlig belysning i äldre byggnader är kanske ett nödvändigt ont. Men att man missar så kostnadseffektiva investeringar vid nybyggen och stora renoveringar är varken ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart. Regeringen borde därför lyssna till kraven från kommunernas miljöchefer och energisamordnare. Lagstifta om smart belysning vid alla nybyggnationer och större renoveringar i Sverige. En sådan lag vore en ren vinst både ekonomiskt och miljömässigt.
Magnus Frantzell, vd Belysningsbranschen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.