lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ny rapport: 15 regioner på väg missa bredbandsmålet

Publicerad: 16 juni 2021, 07:54

”Regeringen behöver satsa väsentligt mycket mer på bredbandsutbyggnaden”, säger Terese Bengard på Hela Sverige ska leva.

Foto: Helena Landstedt/TT

Hela 15 av landets 21 regioner riskerar att inte nå regeringens bredbandsmål. Landsbygden är den stora förloraren, visar ny rapport. ”Vi kan inte lämna människor utanför”, säger Terese Bengard på Hela Sverige ska leva.

Ämnen i artikeln:

GlesbygdInternetBredband

BT


Stockholm, Gotland, Västra Götaland, Kronobergs län, Västerbotten och Halland får grönt ljus (se kartan). Övriga riskerar att inte nå bredbandsmålet, visar rapporten ”Sverige inte helt uppkopplat 2025” från organisationen Hela Sverige ska leva och bredbandsbyggaren IP-Only.

Tre kritiska punkter i regeringens bredbandsstrategi lyfts fram: att landsbygden är den stora förloraren, att regeringen har för låg och gammaldags syn på infrastruktur och att verkligheten är värre än vad siffrorna visar.  

– Regeringen behöver satsa väsentligt mycket mer på bredbandsutbyggnaden än den gör och det måste till stödsystem för användarna, säger Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva.

– Anslutningssiffrorna kan se ganska bra ut och regeringen kanske når sitt bredbandsmål i tätbebyggda områden. Men siffrorna visar bara vilka som i teorin har möjlighet att ansluta. 

Hon framhåller att det ser mycket värre ut utanför tätorterna.   

– I dag har 87 procent av hushållen i städer och tätorter tillgång till snabbt bredband på 100 Mbit/s. Det betyder drygt 800 000 färre uppkopplade svenskar än regeringens mål. På landsbygden saknar 55 procent snabbt bredband, konstaterar Terese Bengard. 

Totalt saknar 13 procent av hushållen eller 650 000 stycken, det vill säga cirka 1,3 miljoner svenskar, snabbt bredband. På landsbygden saknar över 200 000 hushåll eller 440 000 svenskar det, enligt rapporten. 

– Ska vi ha ett bredband i världsklass måste vi bygga ut. Vi kan inte lämna människor utanför. Klarade vi att bygga telefon och elnät till alla borde vi klara detta också.  

Bara sju regioner har nått lika långt som landets genomsnitt på 87 procent. Jämtland och Kalmar ligger sämst till. På kommunnivå är skillnaderna i utbyggnadsgrad ännu större än på regionnivå. Sämst tillgång till snabbt bredband finns i Torsås och Högsby.    

Enligt Post- och telestyrelsen saknas 19 miljarder kronor för att nå regeringens bredbandsmål. Därtill krävs investeringar i stadsnätet och från marknadsaktörer, framhåller Terese Bengard.

– Regeringens bredbandsmål var att 95 procent skulle vara uppkopplade till 2020. Det nya målet är att 98 procent ska vara det 2025. Regeringen har budgeterat 799 miljarder kronor för vägar och järnvägar, men bara 2,85 miljarder till bredbandsutbyggnad. Det räcker inte. 

Även om bredband finns draget kan anslutningskostnaden för den enskilde bli hög. Denna borde subventioneras om alla ska kunna vara med på tåget, poängterar Terese Bengard.

– Din bostadsadress ska inte bestämma din möjlighet att vara med i det digitala samhället. Vi är väldigt oroade över landsbygden. De som bor där måste få samma möjligheter att driva företag, arbeta hemma och använda välfärdstjänster. Men för det krävs politiska krafttag, säger hon.    

Fredrik Borg, affärsområdeschef på IP-Only, påpekar att verkligheten ser mörkare ut om man tittar på statistiken nedbruten på kommunnivå än om man nöjer sig med genomsnittet på 87 procent.

– Vi har tidigare fått indikationer på att landsbygden blivit ett digitalt B-lag. Rapporten understryker dessvärre detta, konstaterar han. 

Regeringens bredbandsmål

95 procent av hushåll och företag ska ha faktisk tillgång till 100 Mbit/s år 2020.

 

98 procent av hushåll och företag ska ha tillgång till 1 Gbit/s i sin absoluta närhet år 2025. Resterande 1,9 procent bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s och 0,1 procent bör ha tillgång till minst 30 Mbit/s senast år 2025.

 

Alla bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet där de normalt befinner sig senast år 2023.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev