tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ny batterifabrik i Mariestad – ”Historisk satsning”

Publicerad: 3 augusti 2022, 08:06

Volvos beslut att etablera en batterifabrik i Mariestad är ”en historisk satsning som kommer att trygga framtidens arbetstillfällen”, enligt Mariestads kommunstyrelseordförande Johan Abrahamsson (M). Foto: FREDRIK PETTERSSON/Mostphotos/Tina Axelsson

Volvo bygger ny batterifabrik i Mariestad. ”Belöningen för vårt långsiktiga arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande. Regionpolitikerna jublar också.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmarknad

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Volvokoncernen siktar på att etablera en batterifabrik i Mariestad, intill E20. Myndigheter måste dock godkänna platsen för fabriken först. Kapaciteten ska vara fullt utbyggd före år 2030.

– Helt fantastiskt, inte bara för Mariestad utan för hela Skaraborg och regionen, säger Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är en historisk satsning som kommer att trygga framtidens arbetstillfällen. Nu får vi belöningen för vårt långsiktiga arbete med att marknadsföra Mariestad nationellt och internationellt med vårt fina geografiska läge, fortsätter han.

För ett halvår sedan blev det klart att Volvo Car och Northvolt bygger en samägd batterifabrik i Göteborg som på sikt ger 3 000 nya jobb. Att ytterligare en anläggning nu planeras i Västra Götaland är enligt regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) ett resultat av regionens stora satsning på utbildning, kompetensutveckling och forskning som möter branschens behov.

– Att även AB Volvo nu har valt Västra Götaland för en stor satsning är ännu ett kvitto på att vårt regionala utvecklingsuppdrag ger effekt. Västra Götaland har som mål att vara ett föredöme för elektrifiering och omställning till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle, säger Johnny Magnusson.

Regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S) är minst lika nöjd. 

– Det här säkrar arbetstillfällen i regionens exportindustri för decennier framåt. Elektrifiering av fordonsindustrin är en av de allra viktigaste framtidsfrågorna för vår region. Med ytterligare en etablering tar Västra Götaland ett ännu större kliv framåt för både klimatomställning, jobb och välfärd, säger hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev