Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nu tar kommunerna över flygplatsen

Publicerad: 1 september 2020, 14:49

Ängelholm Helsingborgs Flygplats Holding AB:s ordförande Robin Holmberg (M) och vice ordförande Peter Danielsson (M) samt Anders Hylén, flygplatsens tidigare ordförande.

Foto: Victor Larsson/Ängelholms kommun

När flygplatsen tappade all trafik i coronakrisen valde sju kommuner att ta över Ängelholm-Helsingborgs flygplats.

Ämnen i artikeln:

Flygtrafik

Erik Pettersson


Ängelholm-Helsingborgs flygplats är en av landets få privatägda regionala flygplatser. Som Dagens Samhälle tidigare berättat har den gått med underskott länge, och när pandemin slog till försvann så gott som allt resande.

När Peab i slutet av maj beslöt sig för att lägga ned flygplatsen intensifierades de redan inledda diskussionerna med de sju kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Perstorp och Ängelholm kring ett övertagande av flygplatsen.

Under förra veckan stod det klart att samtliga kommunfullmäktige i berörda kommuner röstat ja till att ta över flygplatsen. Och i dag, på dagen 60 år sedan det första civila flyget lyfte från Ängelholm, tog kommunerna över Ängelholm-Helsingborgs flygplats från Peab.

På förmiddagen undertecknades köpeavtalet mellan Peab och det nybildade kommunala ägarbolaget Ängelholm-Helsingborgs Flygplats Holding AB.

– Det är en viktig dag och startpunkt på kommunernas gemensamma ansvar för flygplatsen. Genom övertagandet säkrar flygplatsens framtid som en viktig utvecklingskraft för nordvästra Skåne, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm och ordförande i det nya ägarbolaget.

I praktiken innebär övertagandet av flygplatsen främst att verksamheten fortsätter som tidigare, enligt Robin Holmberg.

– Det är starkt att så många som sju kommuner är beredda att ta ansvar för vår regions flyginfrastruktur. Det är en viktig investering för vår regions möjligheter att locka till oss företag, investeringar, människor och turister, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg och vice ordförande i flygplatsens ägarbolag.

Ägarbolaget: Ängelholm Helsingborgs Flygplats Holding AB:s styrelse

Bjuv: Mikael Henrysson (SD), suppleant Anders Månsson (S)
Båstad: Johan Olsson Swanstein (M), suppleant utses senare
Helsingborg: Peter Danielsson (M), suppleant Jan Björklund (S)
Höganäs: Peter Schölander (M), suppleant Lennart Nilsson (S)
Klippan: Hans-Bertil Sinclair (M), suppleant Åsa Edvardsson (SD)
Perstorp: Torgny Lindau (PF), suppleant Ronny Nilsson (S)
Ängelholm: Robin Holmberg (M), suppleant Lars Nyander (S)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev