Infrastruktur
Nej, Stockholms färdtjänst på väg bli sämre
Vi från DHR Stockholm vädjar till politikerna; snälla begränsa inte våra liv, vår möjlighet att ha en meningsfull vardag eller att kunna vara en del av våra barns liv, skriver ordföranden Nils Duwähl i en slutreplik om förslaget att begränsa antalet resor med rullstolstaxi.
Publicerad: 27 november 2018, 12:11
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Roland Lundgren/Mostphotos
SLUTREPLIK Fredrik Wallén (KD) skriver i sin replik ”SLL arbetar för en hållbar färdtjänst” att ambitionen är att fortsätta arbeta för att Stockholm ska ha Sveriges bästa färdtjänst. Tyvärr är vi nu på väg mot en sämre färdtjänst i Stockholms län. Det blågröna styret vill att antalet resor för oss som är beroende av färdtjänstens rullstolstaxi ska begränsas till 500 per år, i stället för att det ska vara behovsstyrt som i dag.
Vi som reser med rullstolstaxi skulle gärna resa mer med övrig kollektivtrafik i Stockholm, om det var möjligt. Tyvärr är det ofta dålig tillgänglighet och väldigt trångt i tunnelbana, pendeltåg och bussar. Det innebär att en begränsning av antalet resor med rullstolstaxi också begränsar vår möjlighet att röra oss mellan andra platser än jobbet och hemmet.
Resor som görs under benämningen fritidsresor är inte bara resor till och från fritidsintressen, utan alla resor som görs som inte är hemifrån till jobbet. Till exempel att åka och handla eller till barnens utvecklingssamtal, träningar eller matcher. Eller när vi i DHR reser till landstingshuset för att träffa er politiker för att prata om hur våra liv nu försvåras i och med era beslut.
Fredrik Wallén (KD) påpekar att det kommer vara möjligt att söka dispens och bli tilldelad fler resor. Han lyfter även att beslutet att begränsa rullstolstaxin har föregåtts av en grundlig beredning. Detta låter såklart glädjande, men förvaltningen kan inte svara på hur man gör för att ansöka om dispens, hur resorna ska redovisas eller om olika typer av resor klassas som ”fritidsresor” eller ej. Detta trots att reglerna är tänkta att börja gälla om någon månad. Det är alltså ett rättsosäkert system som håller på att införas.
Om man från politiskt håll är intresserad av att begränsa möjligheterna till överutnyttjande, vilket de har lyft i olika sammanhang, borde man lyssna på det förslag vi har fört fram under lång tid. Begränsa inte våra resor, utan ta bort möjligheten att välja chaufför om inte behovet finns.
Vi från DHR Stockholm vädjar därför till våra politiker i Stockholms län; snälla begränsa inte våra liv, vår möjlighet att ha en meningsfull vardag eller att kunna vara en del av våra barns liv.
Nils Duwähl, ordförande DHR Stockholmsavdelningen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.