måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

MP: Vården i kris men alliansen debatterar flyget

Sjukvården i Stockholm är i kris. Sjukvårdspersonalen flyr till Norge. Antalet cancersjuka barn i Stockholm som skickas till andra län för behandling har fördubblats från 2013 till 2014. Detta är bara ett par exempel på vad alliansen borde lägga sitt fokus på att förbättra. Men istället lägger man krutet på att kämpa för en flygplats.

Publicerad: 10 september 2014, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BrommaSpecialistvårdVårdplatserFlygtrafik

REPLIK Stockholms Handelskammares vd, Maria Rankka, skriver i en artikel i Dagens Samhälle 9 september att Bromma flygplats bör beredas för ambulansflygverksamhet även nattetid. Detta eftersom öppnandet av Nya Karolinska kommer att göra att behovet av akuta vårdtransporter ökar.

Det är mycket som är intressant med denna artikel. En sak är dess tillkomst. Artikeln är följden av ett politiskt beställningsverk. Uppdraget att göra en utredning på hur en nedläggning av Bromma flygplats skulle skada vården gick från Filippa Reinfeldt till sjukvårdsförvaltningen mitt i brinnande valrörelse och såldes in till en mängd media för att kampanja mot flygplatsen. Det finns innan valet ingen anledning för förvaltningen att utreda Bromma eftersom inga beslut är fattade eller bereds. Enligt svensk lag ska förvaltningarna vara opolitiska, varför det här visar på ett extremt märkligt ledarskap i Stockholms landsting.

Vad gäller behovet av Bromma flygplats för förflyttning av akut sjuka patienter och organ har Trafikverket föreslagit regeringen att den aktör som bör tillhandahålla ambulansflyget är Arlanda flygplats. Detta för att flygplatsen är öppen dygnet runt och har teknisk utrustning för att ta emot flyg även vid extrema väderförhållanden. I utredningen av sjukvårdens behov av Bromma flygplats skriver också Henrik Almkvist, chefläkare i Stockholms läns landsting, att hög tillgänglighet av helikoptertransport till och från Arlanda av kritiskt sjuka patienter och organ är ett fullgott allternativ till Bromma flygplats. Vidare använder Uppsala Akademiska Sjukhus Arlanda som akutvårdsflygplats. Uppsala ligger längre från Arlanda än Karolinska och har inte haft problem med varken transport av akutsjuka eller av organ.

Den stora frågan som artikeln om sjukvårdens behov av Bromma flygplats väcker är: Vad hände med alliansens fokus? När 700 personer i Stockholm dör och tiotusentals skadas i onödan i sjukvården varje år, lägger alliansen sin kraft på att behålla en flygplats. Det finns i dag färre vårdplatser än för tre år sedan trots att alliansen lovade 500 nya vårdplatser till 2015.

Sjukvårdspersonalen flyr till Norge och till andra arbetsgivare och yrken som ger mer värdiga arbetsförhållanden. En man som bryter en höft skickas runt till 60 olika vårdgivare under 16 månader och dör till slut av undernäring i vårdens regi. Antalet cancersjuka barn i Stockholm som skickas till andra län för behandling har fördubblats från 2013 till 2014. Antalet besök på barnonkologin i Stockholm har ökat med 40 procent på tre år, men antalet vårdplatser har blivit färre. Detta är bara några exempel på vad alliansen kunde lägga sitt fokus på att förbättra. Men istället lägger man alltså krutet på att behålla en flygplats.

Maria Rankka skriver att Stockholmsregionen växer med 35 000 invånare varje år vilket ökar trycket på vården och gör det extra ”dumdristigt” att prata om en nedläggning av Bromma flygplats. Eftersom Maria Rankka nu vet att det och uppenbarligen har en god kontakt med Filippa Reinfeldt så kanske hon kunde passa på att meddela även sjukvårdslandstingsrådet detta att befolkningen växer. För med en växande befolkning med en hög andel äldre behövs mer resurser till sjukvården. Inte de besparingar på två procent årligen som alliansen utsatt sjukvården för de senaste åtta åren. Det behövs fler sjuksköterskor och läkare så att vi kan öppna alla de vårdplatser som alliansen har stängt.

Ska Stockholms landsting vara en konkurrenskraftig arbetsmarknad krävs att landstinget är en attraktiv arbetsplats som medarbetarna inte behöver fly ifrån.

Helene Öberg, oppositionslandstingsråd (MP), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev