onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Mångmiljonviten för entreprenörer efter snökaos

Publicerad: 15 mars 2023, 09:57

Foto: Tim Aro/TT

Fjolårets snökaos i Stockholm blir kostsamt för entreprenörerna som ansvarar för plogningen. Kommunen utfärdar stora viten till Svevia och Peab för att de misslyckats att röja gatorna.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttUpphandlingsarbete

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


I november skapade ett häftigt snöfall stor oreda i Stockholm. Situationen förvärrades av att röjningen inte fungerade som den skulle. En vecka efter snöfallet var många gator inte plogade. Nu straffar kommunen de ansvariga entreprenörerna, rapporterar Dagens Nyheter. 

Svevia beläggs med vite på 2,8 miljoner kronor. Peab får vite på 55 000 och prisavdrag på 1,2 miljoner kronor.

– Det här är stora viten. Men jag vet också att vi fram till för några år sedan var dåliga på att tillämpa viten, säger Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret, till tidningen.

Svevias regionchef Ninos Lahdo uppger att företaget misslyckats att uppfylla kontraktskraven, men hävdar också att snöfallet var extraordinärt.

Det är inte första gången plogningen fått hård kritik i Stockholm. 2019 polisanmälde kommunen Svevia, Peab och Tylömarks efter att en extern revisionsfirma granskat snöröjningen och halkbekämpningen. Utredningen visade omfattande fusk. Bland annat hade flera personbilar – och en golfbil – registrerats som dumpningsfordon.

LÄS MER:

Så fick Göteborg kontroll på snöröjningen – efter fjolårets larm

Chockpris på diesel droppen för krisande snöröjare – slår mot kommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev