Infrastruktur
M-toppar efter snabbtågsnej: ”Synd man inte ser möjligheterna”
Publicerad: 5 oktober 2022, 11:34
Mats Holmstedt (M), kommunstyrelsens ordförande i Tranås, hade hoppats på höghastighetsbanor med en station i kommunen. Foto: SJ, Tranås kommun
Beskedet att det nya högerblocket vill stoppa höghastighetsbanor väcker besvikelse i Jönköping och Tranås men glädje i Härryda. Frågan splittrar Moderaterna.
I början av veckan lade Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna en gemensam motion i riksdagen om att stoppa planerna på nya stambanor för höghastighetståg. Eftersom partierna har majoritet i riksdagen och väntas vara regeringsunderlag är beskedet med stor sannolikhet dödsstöten för satsningen på höghastighetsbanor.
I Jönköping, där banorna mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö skulle ha mötts, är besvikelsen stor.
– Höghastighetsbanor hade gynnat hela södra Sverige. Det är naturligtvis enorma pengar men vi måste se det på väldigt lång sikt. Då tror vi att det lönar sig. Om vi tittar framåt så kan inte alla bo i Stockholmsregionen. Det är viktigt att kunna ta sig snabbt mellan olika större städer, säger Joakim Dahlström (M), kommunalrådskandidat i Jönköping, där styret efter valet ännu inte är klart.
Jönköping har investerat stora pengar i en ny stadsdel med bostäder för 25 000 personer som skulle ligga i anslutning till den planerade stationen för höghastighetsbanan. Den satsningen kommer att fortsätta även om banan inte blir av. Joakim Dahlström tror att Jönköping som en stor kommun ändå kan skapa tillväxt. Men han är bekymrad för vad de uteblivna banorna kan innebära för pendlingsmöjligheterna och klimatomställningen.
– Det hade betytt jättemycket för hela länet. Och även andra delar runt omkring. Vi tror att det är viktigt för hela Sverige att man ska kunna bo en bit längre bort och ta sig fram snabbt. Det skulle också betyda att vi kan ställa om mycket snabbare från bilåkande till tåg, säger Joakim Dahlström.
Även Tranås beklagar beskedet om höghastighetsbanorna.
– Det är synd att man inte ser möjligheterna med arbetsmarknadsregionsförstoringarna där Jönköping, Linköping, Norrköping skulle kunna komma så mycket närmare varandra, säger Mats Holmstedt (M), kommunstyrelsens ordförande i Tranås.
Kommunen har slagits hårt för att få en station på den planerade höghastighetsbanan.
– Vi skulle få stora fördelar av det här som en boendekommun med oerhört fina pendlingsmöjligheter till en annan arbetsmarknadsregion, säger Mats Holmstedt.
Nu fortsätter Tranås i stället att utöva påtryckningar för att få bättre kommunikationer på andra vis.
– Vårt arbete intensifieras mot Östgötatrafiken och mot Jönköpings länstrafik. Vi ligger på en regiongräns som inte får vara ett hinder, utan det måste finnas en flytande gräns för hur bussar och tåg går så att man kan hitta sunda lösningar i befintlig infrastruktur, säger Mats Holmstedt.
Om Moderaterna i Jönköping och Tranås är besvikna på sina partikamrater i Stockholm så är tongångarna de motsatta i Härryda. Där hoppas kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) att beskedet ska skynda på bygget av en regional bana mellan Göteborg och Borås. En sträcka som annars skulle ha varit en del av den nya stambanan.
– Vi ser med tillförsikt på den här motionen utifrån att den pratar just om den regionala pendlingen. Om jag har uppfattat signalerna rätt handlar det inte om att man inte ska bygga ut för regiontåg mellan Göteborg och Borås. I och med det blir hastigheterna lägre och syftet blir att ha stopp där människor kan kliva av och på. Det är det vi hela tiden har jobbat för, säger Per Vorberg.
Han sörjer inte att det nu inte ser ut att bli några nya stambanor.
– Det är den regionala pendlingen som är viktigast för att stärka näringslivets förutsättningar och möjligheter till kompetensförsörjning. Att det ska gå jättesnabbt att åka mellan ändpunkterna Göteborg och Stockholm är inte vad näringslivet efterfrågar.
LÄS MER: Sveriges minsta kommun med i kampen om Trafikverkets pengar
LÄS MER: Kommunen vägrar ny stambana