Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

M-politiker: Jämtland behöver Bromma flygplats

Bromma flygplats vara eller icke vara är en nationell angelägenhet, inte en kommunal fråga för några lokalpolitiker i Stockholms stadshus, skriver sex moderata kommunpolitiker.

Publicerad: 23 oktober 2014, 06:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jämtlands näringsliv är beroende av Bromma flygplats.

Foto: Peter Phillips


Ämnen i artikeln:

BrommaBesöksnäringenFlygtrafikTransporter

Det nya styret bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ i Stockholms stad har föreslagit att Bromma Flygplats ska läggas ned.

Vi anser att Bromma flygplats framtid inte är en fråga för enbart Stockholms stad. Det är en fråga för hela landet. Betydelsen för Bromma är inte bara en fråga om buller och bostadsbyggande i en stadsdel i huvudstaden, utan en fråga om hur människor och näringsliv i övriga Sverige ska kunna ta sig till och från Stockholm och sedan vidare ut i Sverige och världen.

Tycker det nya röd-rosa styret i Stockholms stadshus att alla som vill till huvudstaden ska resa med tåg? För de tycks ju vara emot både flyg och vägtrafik. De vill ju stoppa även Förbifart Stocholm förutom att stänga Bromma flygplats.

Östersund och Jämtland har sedan september 2013, haft dagliga flygförbindelser med Bromma. Just nu under lågsäsong är det flygningar sju dagar i veckan med 32 avgångar från Frösön. Under detta första år har cirka 85 000 personer rest mellan Åre-Östersunds flygplats och Bromma flygplats. För Jämtland och Härjedalen är snabba och täta flygavgångar livsviktiga både för boende, våra företag samt inte minst för alla våra besökare, bland annat till fjällen. För vårt län är besöksnäringen en av de viktigaste sett till antalet arbetstillfällen.

Att upprätthålla Brommaflyget är viktigt ur flera aspekter:

• Antalet avgångar från Frösön ger fler valmöjligheter för både näringsliv och privaresenärer.
• Flera flygbolag som flyger från Frösön ger priskonkurrens och därmed billigare biljetter.
• Möjligheten att byta flyg i Bromma till andra destinationer ger fler valmöjligheter att resa vidare, både inrikes och utrikes.
• Närheten mellan Bromma och Stockholm city gör det både billigare, snabbare och enklare med marktransporter.
• Använder man Bromma kan restiden mellan Östersunds Centrum och Stockholms City med flyg och kommunala färdmedel vara cirka 150 min.

Arlanda flygplats har i dag ingen ledig kapacitet att ta hand om flyget på Bromma. Möjligen om allt flyg skulle välja att starta/landa på natten. Det är redan i dag kö för flygplan att landa på Arlanda under förmiddag och eftermiddag, det vill säga att så kallade slot-tider saknas.

Arlandas tredje landningsbana miljötillstånd är under prövning i domstol. Skulle det bli begränsningar i användningen blir kapacitetsbristen än mer akut. Vi som bor och verkar i Jämtland med bland annat en stor besöksnäring i fjällen inser hur viktigt det är med fungerande kommunikationer och att det finns ett varierat utbud som både privatresenärer som näringsliv kan använda sig av.

Vill man att vår viktiga besöknäring och att man ska både kunna bo och verka med företag utanför Stockholm, måste det finnas bra och fungerande kommunikationer. Då krävs det mer insikt än vad lokalpolitiker i Stockholms stadshus tycks besitta just nu. Deras horisont verkar sluta vid kommungränsen.

Pär Jönsson, oppositionsråd (M) Östersunds kommun

Leif Nord, kommunalråd (M) Åre kommun

Elise Ryder-Wikén, oppositionsråd (M) Bergs kommun

Jan-Olof Andersson, oppositionsråd (M) Strömsunds kommun

Victor Ericsson, oppositionsråd (M) Härjedalens kommun

Linus Kimselius, gruppledare (M) Krokoms kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev