onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Luleå hamn vill bygga ut med extern finansiering

Publicerad: 17 februari 2023, 13:09

Luleå hamn ska byggas ut för 7 till 12 miljarder kronor.

Foto: Mostphotos

Luleå hamn måste byggas ut för att möta kapacitetsbehov och ställa om till en grön infrastruktur. Nu går man ut och söker externa finansiärer.

Ämnen i artikeln:

InfrastrukturinvesteringarSenaste nyttUpphandlingsarbete

EJ


Kommunägda Luleå hamn ska fyrdubbla sin kapacitet. Kostnaden för den nya hamnen uppskattas bli mellan 7 och 12 miljarder kronor. En kostnad som kommunen vill minska genom att ta in uppemot 10 miljarder kronor från externa finansiärer.

– Vi tittar nu på en finansieringsmodell med externa operatörer som ska bygga, drifta, underhålla och finansiera byggnationerna. På så sätt minskar vi kommunens ekonomiska risk för detta logistiknav, säger Anders Dahl, vd för Luleå hamn i en intervju med SVT.

Förslagen på utbyggnad inkluderar järnväganslutningar och allvädersterminaler för fartyg. Satsningarna är en del av ett projekt som ska göra Luleå hamn till Sveriges näst största djuphamn. Anders Dahl är tydlig med att hamnen inte ska privatiseras.

– Luleå hamn kommer hållas ihop av hamnmyndigheten som också kommer att äga och ha rådighet över hamnen. Sedan kommer själva operationen att skötas av externa om vi hittar en sådan modell, säger han.

En intresseförfrågan, en så kallad RFI (request for information), har skickats ut till potentiella investerare och förhoppningen är att en upphandling ska dra i gång under sommaren.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev