Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Låt de rikas bostadsbidrag gå till allmännyttans hyresgäster

ROT-avdraget är alltför snett riktat till villor och hushåll med höga inkomster. Samtidigt försakas hyresrätter i allmännyttan med stora upprustningsbehov. Den orättvisan måste bort.

Publicerad: 25 mars 2013, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostäderAllmännyttan

Världen ter sig ibland upp och nervänd. Fredrik Reinfeldt, Maria Larsson, Anders Borg, Annie Lööf och andra nyliberalt inriktade politiker har fått en oerhörd stor genomslagskraft i media omkring begreppet ”bidragslandet Sverige”. Det har medfört att sjuka och arbetslösa fått det mycket dåligt ställt. Sänkt skatt för de rika har genomförts och spätts på med förändringarna av förmögenhetsbeskattning och arvsskatt. Men de rikas oerhörda ”bostadsbidrag” har det talats alldeles för lite om.

Låt mig exemplifiera. Ett par makar med mycket rymlig och välfylld penningbörs som bor i en riktigt luxuös villa i Täby, Danderyd eller någon annanstans har möjlighet till avdrag som är helt sanslösa. Samma sak med makarna som bor i en tio-femtonmiljoners bostadsrätt på Östermalm eller i andra överklassområden.

Alliansregeringen har gett dessa en möjlighet att sedan 2008 varje år kunna planera in lyxombyggnationer där bidrag med 100 000 kronor ges per år i ROT-avdrag. På tio år kan välsituerade människor inom noblessen således få ut en miljon i bidrag. Dessa bidrag till rika medför självklart att deras bostäder stiger ännu mer i värde. En miljon kronor i bidrag från de mindre bemedlade till en grupp som vältrar sig i sina förmögenheter. Är det ett sådant land vi vill ha?

Samtidigt bor miljoner människor i hyresrätter som inte får en krona i subvention utan istället tillhör den stora grupp i samhället som får betala såväl sina stigande hyror som bidragen till överklassen. Den kommunala allmännyttan har hundratusentals lägenheter där hyresgästerna inte ser en krona från alliansregeringen för att rusta upp ens de delar av allmännyttan som byggdes i början av 1970-talet. Hur länge skall vi ge dessa hårresande bidrag till de allra rikaste? Vi som kommunpolitiker och allmännyttans ägare har ett ansvar inför våra hyresgäster och borde självklart stiga fram för att tillvarata deras intressen.

Curt Vang, kommunfullmäktigeledamot (K), Gislaved

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BostäderAllmännyttan

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev