söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Läckan gör vattnet odrickbart framöver – ”Inte lagad än”

Publicerad: 3 juni 2022, 09:06

Den stora vattenläckan i Nyköping slår hårt mot vattenförsörjningen - i flera dagar. Foto: Magnus Andersson/TT

Vattenläckan utanför Nyköping är inte lagad och det kan dröja flera dagar innan man kan dricka vattnet direkt ur kranen igen. ”Vattnet är på väg tillbaka”, säger Annika Hedberg på Nyköpings kommun.

Ämnen i artikeln:

Kan vi räkna med rent vatten i kranen?Svenskt Vatten

Stora delar av Nyköpings och Oxelösunds kommuner stod helt utan vatten efter att huvudvattenledningen utanför Nyköping gick av natten till torsdag. Sammanlagt drabbades mellan 30 000 och 40 000 hushåll och verksamheter av läckan.

– Det jag vet är att läckan inte är lagad än och att arbetet fortsätter, säger Malin Brunelius som är kommunikatör på Nyköpings kommun under fredagsmorgonen.

Det finns i nuläget ingen prognos för när läckan kan vara lagad. Under fredagsmorgonen har vissa hushåll fått tillbaka vattnet i Nyköping.

– Vattnet är på väg tillbaka, men det kommer att ta flera dagar innan det kommer vara drickbart igen, säger Annika Hedberg, presstalesperson på Nyköpings kommun.

Boende i Nyköpings och Oxelösunds kommuner uppmanas att koka vatten som ska användas för att dricka eller till matlagning. Det beror på att en vattenläcka kan leda till att det finns bakterier, virus eller parasiter i vattnet.

LÄS MER: Varningen efter förödande läckan: ”Brott på vattenledningar blir vanligare”

Redan under torsdagskvällen fanns det vatten i hela Oxelösund. Dock är kapaciteten fortsatt låg i båda kommunerna. Invånarna uppmanas därför använda sparsamt med vatten.

– Det är väldigt lågt tryck och man vill inte sätta på ett högre eftersom det kommer innebära hög ansträngning på ledningarna. Det kommer vara så här tills man har lyckats fylla upp vattentornen, säger Annelie Ljungwald, kommunikationschef på Oxelösunds kommun.

Skolor och förskolor i Oxelösund och Nyköping fick hållas stängda under torsdagen, och de även hålls även stängda under fredagen.

– Prognosen är att de kommer kunna öppna igen på tisdag efter ledigheterna, säger Annika Hedberg.

LÄS MER: Stor vattenläcka – skolor stänger och vård ställs in

LÄS MER: Professor: ”Vatten borde vara dubbelt så dyrt”

Alexzandra Persson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev