Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kriminologens förslag: Schema för musikterrorn

Publicerad: 1 oktober 2020, 07:19

Enligt kriminologen Lina Wilund är Volvo 740 en väldigt populär modell eftersom det är lätt att få plats med en jätteanläggning i bilen.

Foto: Oliver Brånlid/Mostphotos

Musik på högsta volym från bilburna är ett stort problem i många kommuner. Nu föreslår kriminolog Lina Wilund att kommunerna turas om med bekymret.


Samtliga kommuner i Dalarna, Region Dalarna, länsstyrelsen, polis, åklagare och forskare var i går representerade i Falun för att diskutera det ökande problemet med hög och störande musik från fordon körda av bilburna ungdomar och unga vuxna.

Trots problemets omfattning har såväl kommuner som polis haft svårt att hitta sätt att hantera det.

Kriminolog Lina Wilund har i sitt examensarbete kartlagt hur stort problemet är. Och likt många andra är hon övertygad om att det är en växande problem där fler människor engageras.

– Det finns ingen diskriminering i vilken typ av människa som du behöver vara för att få vara med. Det kan vara de som är intresserade av skitiga, sunkiga raggarbilar och spelar Eddie Meduza till en med en dyr BMW som spelar knepig disko. Intresset handlar om musikbygget, säger Lina Wilund.

– När jag växte upp handlade det om hårdrockare eller syntare, här handlar det om att många kan samlas kring samma intresse och känna sig delaktiga.

Är musikanläggningen viktigare än bilen?
– I vissa fall tror jag det. Anläggningen är så stor att den tar mer plats än vad folket i bilen gör många gånger. Du väljer bil efter anläggning som du vill få plats med. Därför är Volvo 740 väldigt populär, för där kan du fräsa ur hela bakdelen och få plats med en jätteanläggning.

Alla på pressträffen är överens om att en lagändring krävs för att komma tillrätta med problemen. En lagändring som gör det möjligt för polisen att bötfälla föraren eller bilägaren på plats för ofredande, genom ett föraransvar.

– Jag har hållit på med det här i åtta år och det har aldrig varit så illa som nu. Därför blir min slutsats att det går inte att lösa på annat sätt än genom en lagändring, säger Fredrik Ollén (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Rättvik.

Problemet har funnits länge. 2016 kom första motionen från en riksdagsledamot från Värmland, den fick avslag. Varför tror du att lagstiftarna ska lyssna nu?
– Nu har problemet blivit så stort och omfattande och debatten så bred och omfattande att det skulle vara märkligt om det inte händer något, säger Fredrik Ollén.

– Inrikesminister Mikael Damberg har kommit och lyssnat och det har aldrig hänt tidigare. Alla Dalarnas kommunalråd har gått ihop gemensamt i Dalarnas kommunförbund, landshövdingen i båda Dalarna och Värmland driver på i den här frågan. Någonting stort är i görningen, men jag inte nöjd förrän man de facto har gjort någonting, säger Fredrik Ollén.

Lina Wilund ser ytterligare en lösning: att schemalägga de bilburna ungdomarna och de unga vuxna. Ena helgen i Rättvik, andra helgen i Leksand, tredje helgen i Mora och så vidare

– Vi kan inte utplåna det här. Det är en kultur som finns och bör få vara. Men kulturen måste integreras och den måste kunna fungera i samhället, säger Lina Wilund.

– Det största problemet är att människor inte vet om de får sova om nätterna. Men om jag vet att vecka tre då får de här vara i Rättvik, då vet jag att det kommer att låta lite, men det gör det inget för nästa helg är de i Leksand och så vidare. Och man kan kan stävja saker som nedskräpning. Hjälp dem! Ställ upp papperskorgar. Förenkla för dem. ”Nu är ni välkomna här, men inte där.”

Skulle den här schemaläggningen ligga på kommunerna?
– Jag tror det är kommunerna tillsammans som skulle få ihop det här. Vi kan inte förbjuda den här typen av människor helt, utan vi måste hitta ett sätt för dem att kunna hålla på med sin sak utan att det blir för besvärligt för oss andra.

Erik Pettersson

Reporter

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev