Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kommunernas förhoppning: Sensorer ska ge snöfria gator

Publicerad: 31 januari 2022, 08:40

Sensorer som ska underlätta att hålla gatorna is- och snöfria har satts upp i Ånge.

Foto: Ånge kommun

Örnsköldsvik och Ånge har stora förhoppningar på ett nytt projekt för smart snöröjning. Sensorer på olika platser i kommunerna samlar information som ska göra plogningen bättre. Myndigheten Vinnova hoppas att metoden på sikt ska användas i hela Sverige.

Ämnen i artikeln:

Trafik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Fem cylinderformade sensorer som analyserar snödjup och vägunderlag har monterats upp i Ånge kommun. Informationen ska förenkla planeringen av snöröjningen. Metoden ska även testas i Örnsköldsvik som en del i ett stort projekt där bland annat Vinnova och Mittuniversitet deltar.  

Vinnovas förhoppning är att sensorerna på sikt ska användas i alla Sveriges kommuner, det slutliga målet är världsherravälde.

Ånge och Örnsköldsvik har båda höga förväntningar på det nya systemet.

”Vi är en kommun med stor yta och uppemot 110 mil väg att underhålla – kan vi hitta sätt att jobba effektivare har vi mycket att vinna”, har Frida Knutsson, utvecklingsledare för kommunala Världsklass Örnsköldsvik, sagt i ett pressmeddelande. 

Fungerar projektet är det ett välkommet besked för svenska kommuner. En nyligen släppt rapport från branschorganisationen Maskinentreprenörerna varnar för att allt fler företag överger snöröjningen, bland annat på grund av låg lönsamhet och dåliga avtal. 

Branschen larmar också om en omfattande personalbrist. Den har redan drabbat flera kommuner, bland annat Göteborg.

– Dagens generation är inte intresserad av att jobba med vinterväghållning. Det är oregelbundna arbetstider så du vet inte när du ska jobba, säger Håkan Johansson, planeringsledare på Göteborgs stads trafikkontor, till Dagens Samhälle.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev