måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kommunernas egna regler hindrar smart byggande

I budgeten ger regeringen beskedet att det blir gemensamma tekniska byggregler i hela landet och att energikraven för nya hus skärps. Därmed kan Sverige fortsätta vara ett föregångsland i klimatarbetet samtidigt som vi skapar bättre förutsättningar för bostadsbyggandet.

Publicerad: 19 september 2013, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ByggreglerEnergieffektiviseringBostadsbyggande

Under de senaste tjugo åren har Sverige byggt bara hälften så många bostäder per capita som våra nordiska grannländer gjort. Samtidigt så har byggkostnaderna skjutit i höjden.

Vi behöver bygga betydligt fler bostäder, pressa byggkostnaderna och skapa bättre förutsättningar för ökad konkurrens på byggmarknaden. En del i regelverket som fördyrar är möjligheten för kommunerna att ställa tekniska egenskapskrav, till exempel energikrav, som går utöver de nationella byggreglerna. Lapptäcket av kommunala särkrav gör det svårt att utveckla ett hus som kan sättas upp på flera platser i landet. Byggkravsutredningen uppskattade att det ökar kostnaden för nya bostäder med 10-15 procent. För en normalstor trea motsvarar det, enligt utredningen, uppemot 900 kronor mer per månad i hyra. Ett exempel; allmännyttans gemensamt upphandlade Kombo-hus, som är miljövänliga och cirka 25 procent billigare än normalpriset, får inte byggas i alla kommuner i dag.

Medan till exempel bilindustrin har tillåts industrialisera, standardisera och optimera sina produktionssystem har de kommunala särkraven bromsat samma utveckling inom byggindustrin. Industriellt och smart byggande försvåras. Följden blir högre kostnader. Förslaget att det inte längre ska vara möjligt för kommunerna att ställa egna tekniska egenskapskrav för villor, bostadsrätter och hyresrätter kommer inom kort att gå ut på remiss och målet är att det ska träda ikraft under 2015.

För sina egna lokaler kan kommunerna även fortsättningsvis sätta upp vilka energikrav som helst, men man ska inte kunna använda sin myndighetsroll för att ställa krav på andra att bygga på annat sätt än de nationella reglerna. Byggbolagen har å sin sida även i fortsättningen alla möjligheter att bygga hur energisnålt de vill. Kommunerna kan också uppmuntra projekt som använder ny teknik och som pressar gränserna för hur klimatsmart vi kan bygga.

Sverige har och ska ha höga miljöambitioner. Vi har världens högsta koldioxidskatt och vi deltar i EU:s handel med utsläppsrätter. Det är viktigt med ökad forskning och att satsa på demonstrationsprojekt av ny teknik. Regeringen inleder också omgående arbetet med att se över de nationella kraven för energiförbrukning i syfte att skärpa kraven. Vi bör ha ambitiösa krav som är samma för alla och samhällsekonomiskt motiverade. Med det här förslaget skapar regeringen bättre förutsättningar för att bygga fler bostäder åt vanligt folk samtidigt som vi behåller höga miljöambitioner.

Stefan Attefall, civil- och bostadsminister (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev