Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kommunerna kan lösa bostadskrisen

Trots stor efterfrågan på hyresrätter och prisrekord för bostadsrätter byggs det för få nya bostadsrätter. Marknaden löser alltså inte problemet. Därför är det hög tid att ge de allmännyttiga bostadsföretagen tydliga bostadspolitiska direktiv: Bygg oss ur krisen, och gör det nu!

Publicerad: 22 maj 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostäder

Står du i kö för en bostad får du vänta alldeles för länge. Önskar du hyra en etta får du i genomsnitt vänta i över två och ett halvt år och om du behöver en lägenhet med fyra rum är kötiden i genomsnitt tre och ett halvt år. Det visar den nya rapporten Ett land fullt av bostadsköer från Hyresgästföreningen. Vi har frågat samtliga kommunala bostadsförmedlingar och allmännyttiga bostadsbolag om hur deras bostadsköer ser ut och svaren ger en dyster bild av läget.

Kötiderna är för långa i alla delar av landet. Bor du dessutom i en ort som växer får du vänta väldigt länge. I tillväxtregionerna är kötiderna för en etta i genomsnitt nästan fyra år och för en fyrarummare fem och ett halvt år. Allra längst är köerna i Stockholms, Uppsalas, Hallands och Norrbottens län. De långa köerna ställer inte bara till allvarliga problem för de personer som behöver en lägenhet, de hämmar också samhällsutvecklingen i kommunerna och deras möjlighet till ekonomisk tillväxt. Det är till och med så illa att kommuner inte längre kan rekrytera personal på grund av bostadsbristen.

Bristen på hyresrätter är stor i praktiskt taget hela Sverige och det blir bara värre. Enligt Boverket är det nu bostadsbrist i mer än hälften av landets kommuner. I 85 procent av kommunerna saknas det hyresrätter. 80 procent av landets allmännyttiga bostadsbolag har inga lediga lägenheter så köerna är långa i stora delar av landet. För den som är 20 år känns tre års köande som en evighet. Om du har fått ett nytt jobb i en ny stad så förväntas du kunna börja inom några månader, inte om fem år. Om du skilt dig eller vill flytta ihop med någon så vill du förändra din boendesituation omgående. Men möjligheterna att få en bostad på kort tid är nästan obefintliga.

Och människor vill bo i hyresrätt. Vår undersökning visar att var tredje allmännyttiga bostadsbolag har fler än 3 000 personer i sina köer, medan så många som åtta av tio bolag hyr ut 97-100 procent av sina bostäder. Med dessa siffror är det obegripligt att de allmännyttiga bostadsbolagen inte bygger fler lägenheter. Det finns ett tydligt behov och ett stort utrymme att öka byggandet av hyresrätter.

Dessutom visar vår undersökning att kunskapen om hur många som är akuta ärenden eller ärenden där småbarn finns i familjen är mycket låg hos bolagen. Hela 78 procent av bostadsbolagen har inte några uppgifter alls om hur många av deras köanden som har akuta behov. Kommunerna har ett tydligt samhällsansvar: Att tillgodose alla medborgares rätt till en bostad med rimlig hyra. Det är dags att de på allvar börjar ta det ansvaret.

För det går att korta köerna. Med politisk vilja och tydliga direktiv kan de politiker som vill och vågar använda det kommunala bostadsbolaget för att bygga fler hyresrätter och direkt påverka både omfattning och inriktning av bostadsbyggandet. Kommunpolitiker kan ge ägardirektiv till sina allmännyttiga bostadsbolag med ett särskilt uppdrag att bygga ett visst antal hyreslägenheter varje år. De kan ställa krav på de byggbolag som köper marken, de kan öronmärka områden för hyresrätter och de kan kräva tillbaka byggrätter som inte är påbörjade inom en viss tid. Verktygslådan för en förändrad byggpolitik finns, det handlar bara om att landets politiker ska våga börja använda den på rätt sätt.

Långa kötider till hyresrätter hjälper inte tillväxten i Sverige. Det riskerar istället att stjälpa tillväxten på många ställen. Bristen på bostäder och särskilt på hyresrätter hämmar helt enkelt dynamiken i samhället och den svenska ekonomin på ett allvarligt sätt. Med knappt fem månader kvar till valet är det nu upp till bevis för landets kommunpolitiker. Det är dags att gå från ord till handling och se till att de allmännyttiga bostadsföretagen vågar sätta fler spadar i jorden.

Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Jonas Hagetoft, bostadspolitisk utredare Hyresgästföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostäder

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev