Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kommunerna har makten att öka byggandet

Alla vet att det råder bostadsbrist i många av landets kommuner och alla är överens om att byggandet måste öka. Trots det har kommunernas egna bostadsbolag endast byggt 35 000 bostäder de senaste tio åren. Nu är det dags att vi lägger egenintresset åt sidan och tar ett gemensamt ansvar för att lösa bostadskrisen.

Publicerad: 28 november 2013, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostäder

Bostadsbyggandet rasade redan i början på 1990-talet och har sedan dess legat kvar på en besvärande låg nivå. Samtidigt genomgår Sverige den starkaste urbaniseringen i Europa, och Stockholm är en av de snabbast växande huvudstäderna. Utöver att det är nästan omöjligt att hitta en bostad i storstäderna är bostadsbristen tillväxthämmande och hotar på sikt Sveriges konkurrenskraft.

HSB och Riksbyggen lät WSP göra en prognos för hur mycket tillväxten i Stockholm hämmas till följd av bristen på bostäder och man kom fram till det häpnadsväckande resultatet att det handlar om samhällsekonomiska förluster på mellan 330 och 660 miljarder kronor under perioden 2010-2030. Det borde vara en väckarklocka för alla politiker, en klocka som larmar ilsket om att bostadspolitik inte handlar om kostnader utan om investeringar som lönar sig. Att inte investera i bostäder hämmar däremot ekonomin och kostar pengar på sikt.

Enligt bostadsförsörjningslagen är det kommunerna som ansvarar för bostadsförsörjningen och för att skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder. Det är inget ansvar som kan överlåtas på någon annan. Kommunerna ska planera bostadsbyggandet, ta fram tillräckligt med detaljplaner via sitt planmonopol och se till att man har effektiva processer för att expediera dessa genom beslutsprocessen. Trots detta ansvar är det i dag många kommuner som helt saknar riktlinjer för sin bostadsförsörjning eller så har de inte på lång tid uppdaterat och moderniserat sina bostadsförsörjningsprogram.

Dessutom finns det kommuner som inte vill hjälpa till med att ta ett regionalt ansvar i samarbete med omgivande kommuner. Att det i Stockholmsregionen, där folkökningen är cirka 40 000 personer per år, finns kommuner som säger att behovet av bostadsbyggande i den egna kommunen är 100 eller 200 bostäder, är både pinsamt och provocerande.

Självklart kan man inte dra alla kommuner över en kam. Det finns kommuner som lägger ned stora ansträngningar på att öka byggandet, men tyvärr finns det också alltför många som inte gör det. Problemet med det låga bostadsbyggandet har nu blivit så akut att det inte längre går att se till egna intressen. Det är ingen stolt stund för Sverige när man knappt lyckas skaka fram en handfull baracklika studentbostäder till skolstart.

Vi har kommit i ett läge där alla måste ställa upp.  Det är därför bra att bostadsminister Stefan Attefall har tagit en rad initiativ för att förenkla regelverk, slopa kommunala särkrav som höjer kostnaderna, snabba på beslutsprocesser och att sätta press på fler kommuner att ta sitt regionalpolitiska ansvar. Självklart har även vi byggherrar ett ansvar, och från HSB:s sida höjer vi nu ambitionerna för vår egen nybyggnation.

Min uppmaning till alla kommuner med bostadsbrist är följande: Det är dags att inse allvaret i den accelererande bostadsbristen och att alla måste samarbeta och medverka till ett ökat byggande. Och det är dags att man börjar använda de kommunala bostadsbolagen till att få fart på byggandet. I princip alla kommuner äger ett bostadsbolag som är ett konkret verktyg att ta ansvar för bostadsförsörjningen. Men ansvaret brister. Takten på byggandet är för låg. De kommunala bostadsbolagen har endast byggt 35 000 bostäder sedan 2003 enligt statistik från SCB. Samtidigt bedömer Boverket att det årligen behöver byggas 30 000-35 000 bostäder i flerfamiljshus de närmaste fem åren.

Väsentligt många fler planer måste tas fram och genomföras även om det finns röststarka lokala opinioner. Lägg egenintressen åt sidan. Ta gemensamt ansvar. För vad är politik om inte att våga.

Anders Lago, förbundsordförande HSB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostäder

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News