fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kommunen vägrar ny stambana: ”Kör regeringen över oss överklagar vi”

Publicerad: 22 juni 2022, 11:01

Härrydas förkastar Trafikverkets förslag, vilket påverkar bland annat Göteborg. Kommunalrådet Per Vorberg anser att han står upp för sin kommuns invånare. Foto: Adam Ihse/TT, Anna Sigvardsson Högborg

Regeringens höghastighetståg Stockholm-Göteborg riskerar att försenas flera år. 48 kommuner i Västra Götaland stöttar projektet. Men Härryda sätter sig på tvären och kräver ytterligare en station i kommunen – vilket leder till stora problem. ”Vi viker oss inte”, hälsar kommunalrådet Per Vorberg (M) som är beredd att dra tvisten till domstol.

Ämnen i artikeln:

InfrastrukturinvesteringarSenaste nyttTrafikverketJärnvägTrafik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Götalandsbanan ska korta restiden Göteborg–Stockholm. Men planeringen har pausats i Härryda. Kommunen vägrar att godkänna Trafikverkets spårsträckning eftersom stationen i tätorten Mölnlycke inte kopplas på järnvägen. Samtalen har kraschat och nu råder dödläge – trots att båda aktörer vill sätta spaden i marken.

Samtidigt pågår arbetet i övriga kommuner på sträckan Göteborg–Borås som fortsätter till Stockholm via Jönköping och Linköping.

Härryda vill inte ha höghastighetståg, har Trafikverket sammanfattat läget. Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg ger en annan bild. Han skyller den bristande dialogen på myndigheten som bara pratar med regionpolitikerna. Regeringens besked att Götalandsbanan ges 17 miljarder kronor i den nya nationella planen löste ”absolut ingenting”.

– Trafikverket har inte hört av sig, Tomas Eneroth har definitivt inte hört av sig trots inbjudningar. Vi har skickat ett formellt brev till infrastrukturdepartementet, de lovade att de skulle svara men det kom inget svar, säger Per Vorberg.

Vilken skuld har ni i att det blivit så här?
– I princip ingen.

Per Vorberg utvecklar svaret och säger att kommunen i flera år drivit på för ny järnväg Göteborg–Borås. Orsaken till motståndet är att Trafikverket vill dra järnvägen i en tunnel under Mölnlycke. 

Att rälsen går under 18 000 invånares hem – utan möjlighet för dem att hoppa på de nya snabba regionaltågen – med buller, byggstök och stora ingrepp i miljön som följd kan han inte gå med på. 

LÄS MER: Politiker besvikna på nationella planen: ”Det är ojämlikt”

S-kommunalrådet Patrik Linde är lika oförstående till att Mölnlycke inte kopplas på järnvägen. När han är ”vass och lite elak” beskriver han Trafikverkets plan för Härryda som Västlänken utan stationer.

– Det blir det ingen förbättring alls för Härrydas invånare, bara en försämring. Det kan man inte som kommunpolitiker tycka är bra.

Götalandsbanan är kontroversiell och kritiserad för den höga prislappen. Men också efterlängtad. Pendlingen i Västra Götaland ska förbättras och Landvetter flygplats i Härryda får en tågstation. Regionen ska utvecklas. Den låsta situationen skapar därför irritation.

Regionrådet Kristina Jonäng (C) kan inte nog betona hur viktig stambanan är för Västra Götalands utveckling. Situationen är akut, påstår hon.

– Det är avgörande för att orter som Borås och Göteborg ska kunna växa. Vi har 1 500 bussar som köar in i Göteborg på morgonen, fulla med folk. Kapaciteten har nått taket och järnvägen är enkelspårig. 

LÄS MER: Så ser nya infrastrukturplanen ut – Eneroth: ”Jag tror att alla är väldigt nöjda”

Kristina Jonäng säger sig se till helheten: 48 kommuner är nöjda med förslaget och projektet har högsta prioritet i regionen, det överväger Härrydabornas motvilja. Regeringen bör kliva in och ge Trafikverkets plan grönt ljus, anser hon.

– Principiellt är jag emot att man kör över kommuner för det kan få förödande konsekvenser. Men i det här fallet är det väldigt tydligt vad Sverige, Europa och Västsverige behöver, man kanske får köra över dem. Det här är undantaget som bekräftar regeln.

Kritiken rinner av Per Vorberg. Politikerna i regionfullmäktige bryr sig inte om vad som händer i Härryda och kan inte frågan, hävdar han.

– Kör regeringen över Härryda kommun får vi överklaga, då får vi köra en juridisk process. 

Ni säger att ni tar ansvar för de egna invånarna, men tar ni ansvar för regionens utveckling?
– Det gör vi. Vi säger inte nej, vi säger bygg med en liten annan dragning på en kort del av sträckan och stärk upp den med stationsläge i Mölnlycke. Vi har en lösning som inte påverkar restiden för tåg som inte stannar i Mölnlycke och som möjliggör för fler människor på fler tåg, säger Per Vorberg. 

Sara Distner, Trafikverkets programchef för sträckan Göteborg–Borås, konstaterar att hon hamnat i en obekväm sits. Låsningen försvårar hennes arbete. Att pausa arbetet i Härryda var den enda lösningen.

– Det är absolut inte positivt. Det kommer att påverka tidsplanen så klart. 

Planerad byggstart är 2025–2027. Det beräknas ta tio år till premiärtur, Sara Distner räknar med att låsningen i Härryda kommer att försena slutförandet med tre år.

Men Härrydas krav biter inte – Trafikverket kommer inte att ändra sig. Nyttan med en station i Mölnlycke uppväger inte nackdelarna, hävdar hon. Att dra ytterligare spår för höghastighetståg genom tätortens centrum är ingen bra lösning.

– Vårt uppdrag från regeringen är att planera för och bygga den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås som del av en ny stambana. Utifrån det arbetet analyserar vi den mest effektiva dragningen ur en rad aspekter och vi har landat i den här utformningen, säger Sara Distner.

Därmed återstår för kommunen och Trafikverket att invänta nästa rond: regeringens svar på tillåtlighetsprövningen. Tvisten har lagts i infrastrukturminister Tomas Eneroths knä.

DS har sökt infrastrukturministern med en rad frågor, bland annat om han är beredd att köra över Härryda. I ett kort mejlsvar säger han att ansvar för dialog och planering ligger hos Trafikverket, som han förutsätter sköter sin uppgift: ”Jag är säker på att det går att hitta en bra lösning för alla.”

Per Vorberg har brett stöd i ryggen när han tvärsäkert säger sig vara beredd att ta frågan till domstol. Den politiska majoriteten plus S motsätter sig Trafikverkets förslag och partierna kommer inte att ändra uppfattning, säger socialdemokraten Patrik Linde. Han tror att Härrydaborna uppskattar att politikerna tar striden.

– Jag uppfattar det verkligen som att vi har kommuninvånarna med oss.

Övriga 48 kommuner i regionen är positiva. Ställer ni inte till det för alla dem?
– Äsch. De som berörs direkt är de som ligger i själva sträckan: Göteborg, Mölndal, Bollebygd och Borås. Naturligtvis är det lätt att säga ja till projekt som inte påverkar den egna kommunen.

Hur långt är ni i Härryda beredda att ta det här?
– Vi socialdemokrater är beredda att dra det hur långt som helst. 

LÄS MER: Ölands kommunalråd: ”Vi är också en sårbar ö”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev