fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Karlstad är ”vattensäkert” – det räddar liv

Publicerad: 26 juli 2021, 12:24

Att Karlstad är certifierad som ”vattensäker kommun” har räddat liv, enligt Stephan Hammar, verksamhetschef för bad och sport.

Efter flera drunkningsolyckor i helgen ställs nya krav på ökad vattensäkerhet. Karlstad är en av de kommuner som kan visa vägen.

Ämnen i artikeln:

RäddningstjänstenSäkerhet

PR


Nio kommuner har certifierats som ”vattensäkra” av Svenska Livräddningssällskapet. Karlstad är en av de första kommunerna som fått ett sådant intyg. 

Har arbetet med certifieringen haft någon effekt?
– Absolut! I vintras bidrog det till att rädda en människas liv, säger Stephan Hammar, verksamhetschef för bad och sport i Karlstad.

Det var en man och hans hund som gick genom isen i Klarälven i januari. Några privatpersoner såg vad som hände och lyckades få ut en stege så att både mannen och hunden till sist kunde räddas. 

– Att stege och övrig livräddningsutrustning fanns just där på den platsen var ett direkt resultat av vårt arbete med att bli en vattensäker kommun. 

Ett av kraven för att kunna bli certifierad som vattensäker kommun är att säkerhetsarbetet samordnas och struktureras, att den ena förvaltningen vet vad den andra gör. När Karlstad började sitt arbete med certifieringen 2018 skapade man en ”vattensäkerhetgrupp”.

– Den skulle vara koncernövergripande. Det var bland andra vi på kultur och fritid, barn- och ungdomsförvaltningen, räddningstjänsten och fastighetsförvaltningen. 

På vilka områden insåg ni att samordningen kunde förbättras?
– På flera områden, bland annat just tillgången på livräddningsutrustning som fastighetsförvaltningen ansvarade för. Det ledde till att vi dubblerade stationerna där utrustning finns.

Genom att detaljgranska räddningstjänstens tillbudsstatistik så fann man nya platser där livräddningsutrustning borde placeras ut, bland annat just på den plats vid Klarälven där mannen och hunden gick genom isen eftersom det är strömt just där.

Stephan Hammar ser vattensäkerhetsgruppen som ett slags ”lägereld” som de kan samlas kring några gånger per år för att diskutera vilka förebyggande insatser som ytterligare kan göras. Det har bland annat lett till att man ordnat populära halvdagsutbildningar i livräddning för dem som jobbar nära vatten i kommunen.

– Det handlar till exempel om småbåtshamnar och campingplatser. För att räddningstjänsten skulle hitta alla företag som har personal på sådana platser tog man hjälp av fastighetsavdelningen som arrenderar ut dessa ytor.

Vidare har man fått in säkerhetstänkandet när byggrätter beviljas i vattennära områden, till exempel för krogar som vill ligga nära stranden. 

– Det handlar också om bättre informationsspridning. Räddningstjänsten har till exempel flytvästar att hyra ut, nu har vi på andra förvaltningar blivit bättre på att sprida den informationen till allmänheten.

Sex döda i drunkningsolyckor i Sverige den gångna helgen. Hur reagerade du?
– Oerhört tragiskt, det visar hur viktigt vårt arbete är. Om vi ska sikta mot en nollvision för drunkningsolyckor så tror jag att arbetet med ”vattensäker kommun” är ett jättebra verktyg.

Under arbetet fick kommunen mycket stöd av livräddningssällskapets experter som också kunde berätta hur de andra certifierade kommunerna hade arbetat. Men arbetet ser aldrig helt lika ut från kommun till kommun.

– Vi har till exempel inga livräddare vid våra stränder. Vi har diskuterat det, men i och med att vi inte har höga vågor och starka strömmar så har vi prioriterat annorlunda.

För en annan certifierad kommun, Ängelholm, har det däremot varit självklart. Där hade man utbildade livräddare redan före certifieringen. Badmästare Mattias Thylin är glad att Ängelholm sedan förra året kan titulera sig ”vattensäker kommun”:

– Det betyder att människor som kommer till våra stränder kan känna sig trygga, de vet att vi fäster stor vikt vid säkerheten.

Behövde ni ändra mycket i era arbetssätt?
– Nej, vi fick snarare ett kvitto på att vi gjorde mycket rätt. Och vi lyckades få strålkastarljuset på frågan om vattensäkerhet och simkunnighet i hela kommunen.

Så blir kommunen vattensäker

Sex kriterier måste uppfyllas av en ”vattensäker kommun”:

Ange vem som har ansvar för vattensäkerhetsfrågor i kommunen.

Dokumentera att skolan uppfyller målen för simkunnighet.

Ha en plan för att öka simkunnigheten och säkerhetsmedvetandet hos vuxna.

Ge adekvat säkerhetsutbildning till personal på kommunens badanläggningar (och arbeta aktivt för att personal på övriga badanläggningar får detsamma)

Informera aktivt på hemsidor, i simhallar etc om vatten- och issäkerhet.

Ha minst en säkerhetsdepå för utlåning eller uthyrning av säkerhetsutrustning som flytvästar och isdubbar.

Källa: Svenska livräddningssällskapet

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev