lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Hundratals miljoner i MSB-bidrag mot översvämningar används inte

Publicerad: 17 januari 2023, 09:18

Gisshult i Nässjö översvämmades på måndagen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Flera kommuner kämpar just nu mot översvämningar. Att skydda sig mot naturolyckor kräver ofta kostsamma investeringar – trots det brann statsbidrag på nära 200 miljoner kronor inne förra året.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttMSBKlimatKlimatarbetet

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


SMHI har utfärdat ett stort antal röda och orange varningar för översvämningar och höga flöden. Redan ligger delar av kommunerna Nässjö och Värnamo under vatten.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ansvar för att fördela pengar till åtgärder som förebygger och mildrar konsekvenserna av ras, skred, översvämningar och skogsbränder. Ett arbete som i många kommuner är eftersatt. Förra året höjdes statsbidraget från 25 miljoner kronor till 520 miljoner. Sammanlagt ansökte kommunerna om nära 1 miljard. Men endast 230 miljoner delades ut. 

Att inte mer pengar betalats ut beror enligt MSB på brister i ansökningarna. 32 ansökningar som inkom behandlas fortfarande, bland annat fem projekt i Sala kommun. Den främsta orsaken till att de inte beviljades pengar är att ansökan behöver kompletteras, uppger MSB.

”Först när en åtgärd och riskbild är väl utredd och beskriven kan en ansökan beviljas. I vissa fall krävs att kommunen sökt och beviljats tillstånd från exempelvis miljödomstol vilket också gör att flera av de ansökningar som finns hos MSB ännu inte kan beviljas”, säger Ida Axelsson Wall, samordnare och handläggare på MSB, i ett pressmeddelande.

15 kommuner fick pengar i fjol, främst för skydd mot översvämningar. MSB betalar upp till 60 procent av kostnaderna, resten måste kommunerna stå för själva. I år är ansökningstiden uppdelad i två perioder: 9 januari–1 mars och 1 juni–1 september. 

Klimatförändringarna vänta leda till fler och allvarligare naturolyckor och det förebyggande arbetet blir allt viktigare. 

”Alla med ett ansvar behöver identifiera risker och vidta åtgärder för att förhindra olyckor och andra negativa klimateffekter, så långt det är möjligt. Det är avgörande för hur stora konsekvenserna blir av naturolyckor nu och i framtiden”, säger Ida Axelsson Wall.

LÄS MER:

Goda exemplen – så gör kommuner för att rädda våtmarkerna

Extremväder: Olycksbudget höjs nästan 2 000 procent – ”Börjar bli bråttom”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev