Infrastruktur
Höghastighetsbanor behövs för framtidens resor
För att möta behovet av längre pendling behöver vi bygga nya stambanor för effektivare resor mellan storstadsregionerna. För Linköpingsborna ökar antalet arbetstillfällen från 0,2 till 1 miljon, skriver kommunalråden Kristina Edlund (S) och Birgitta Rydhagen (MP).
Publicerad: 21 april 2018, 06:55
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det är mycket glädjande att regeringen nu är överens om att bygga höghastighetsbanorna mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi står inför en unik chans att investera för framtiden och vi bör göra det för jobben, för bostäderna och för klimatet. Höghastighetsbanorna har utretts länge och avtal har tecknats med kommuner, så nu är det dags att riksdagspartierna tar ansvar för att komma till beslut.
Den svenska järnvägen har ett akut behov av underhåll och förseningarna kostar samhället flera miljarder kronor varje år. Samtidigt ökar befolkningen och antalet pendlare. För att klara framtidens resande och styra om mer godstransporter från väg till tåg måste befintliga stambanor avlastas. Och för att möta behovet av längre pendling behöver vi bygga nya stambanor för effektivare resor mellan storstadsregionerna.
Liksom flera andra kommuner har Linköping slutit avtal med Sverigeförhandlingen om att medfinansiera höghastighetsbanorna samt färdigställa ett stort antal nya bostäder till år 2035. Avtalet baseras på att banorna byggs för 320 km/h och att de färdigställs till 2035 eller så snart det är möjligt. Hastigheten har sedan avtalet slöts diskuterats nationellt, men det är med 320 km/h som tåget blir konkurrenskraftigt nog att uppnå positiva effekter för ekonomi och miljö.
I Linköping råder stor politisk enighet om att snabbtågen behövs och att de skulle påverka hela regionen positivt. För näringslivet innebär det en större marknad, bättre kompetensförsörjning och större kundkrets. För Linköpingsborna ökar antalet arbetstillfällen från 0,2 till 1 miljon. Fler kan bo kvar i regionen och pendla längre till jobbet.
För att dra maximal ekonomisk och miljömässig nytta av höghastighetsbanorna är det viktigt att de byggs i rimlig tid. Sverige har starka finanser och om höghastighetsbanorna byggs med hjälp av lånefinansiering skulle vi fortfarande ha en låg statsskuld. Om de istället byggs med anslag tar det cirka 50 år extra, samtidigt som det riskerar att tränga undan andra nödvändiga investeringar i infrastrukturen. Och vi behöver investera i befintliga stambanor också.
Sverige behöver en modern tågbana som binder samman våra arbetsmarknadsregioner och kan ta oss vidare ut i Europa med de höghastighetsbanor som redan finns där. I Danmark öppnar Fehmarn Bält-förbindelsen till Tyskland 2028 och möjliggör snabbare resor från Sverige till städer som Paris och Bryssel.
Det är viktigt att riksdagen snart kan fatta ett beslut om höghastighetsjärnvägen. Moderaterna talar gärna om att hela Sverige ska leva, för ökad rörlighet och bra villkor för näringslivet. Då har ni nu chansen att vara med och bygga en infrastruktur som kommer att gynna detta i generationer framöver.
Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande (S) i Linköping
Birgitta Rydhagen, vice ordförande kommunstyrelsen (MP) i Linköping
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.