lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

”Helsingborgs läge perfekt för nya myndigheten”

Regeringen satsar stort på digitalisering och en ny digitaliseringsmyndighet är planerad till hösten 2018. Ambitionen att placera ut statliga myndigheter i landet i kombination med Helsingborgs strategiska läge och stadens aktiva arbete med digitalisering gör den till den perfekta placeringsorten.

Publicerad: 20 november 2017, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det finns få andra myndigheter som skulle vara så välplacerade i Helsingborg som just den här.”

Foto: Mostphoto


Ämnen i artikeln:

MyndigheterItOffentlig sektor

Regeringen tar ett helhetsgrepp och ökar takten kring digitaliseringen i och med budget för 2018. Det är välkommet. En av de viktigaste reformerna på det här området är en efterlängtad digitaliseringsmyndighet.

Digitaliseringsmyndighetens uppdrag kommer att vara att samordna och stödja den digitala utvecklingen av det offentliga Sverige. Myndigheten kommer att spela en viktig roll för att öka takten i hela den offentliga sektorns digitalisering. Den ska stärka Sveriges förmåga att vara ledande i detta arbete. Men i grund och botten handlar det om att göra vardagen enklare för medborgaren och att få högre kvalitet och effektivitet i de offentliga verksamheterna.

I dag är digitaliseringsuppdraget utspritt på flera olika myndigheter och tanken är att samla dessa i den nya myndigheten. Exempelvis så kommer e-legitimationsnämnden att avvecklas och dessa uppgifter inlemmas i digitaliseringsmyndigheten. Det är klokt. Men myndigheten kommer även att få nya uppgifter och det finns höga förväntningar från medborgarna på en bättre digital service från kommuner och regioner/landsting.

Myndigheten är angelägen av många skäl. Sverige har höga ambitioner när det gäller den digitala utvecklingen. Men när EU-kommissionen klassar länders digitala utveckling har Sverige de senaste åren, som ofta legat i framkant, halkat efter. Offentlig sektor är det område där arbetet har gått för långsamt. I andra länder som inrättat digitaliseringsmyndigheter, Danmark exempelvis, har offentlig sektor kommit mycket längre.

Det som nu är viktigt är att det offentliga Sverige får besked om var myndigheten kommer att placeras. Regeringen har den välkomna ambitionen att stärka den statliga närvaron i hela landet. En ny myndighet måste få ett slagkraftigt läge för att snabbt nå effekt. Vi menar därför att regeringen ska välja Helsingborg som placeringsort. Helsinborg har tveklöst förutsättningarna att driva och förvalta en digitaliseringsmyndighet. Vi kan räkna upp flera skäl att placera myndigheten i Helsingborg.

Det här är tre väsentliga:

1. Staden har ett starkt geografiskt läge. Helsingborg är näst största stad i det dynamiska, innovativa och hållbara Skåne. Staden ligger perfekt vid Sundet med närhet till flygplatser som tar oss snabbt till både resten av Sverige och Europa. En etablering i Helsingborg innebär att myndigheten blir en del av Greater Copenhagen, som är en region och två länder. Greater Copenhagen kan kortfattat beskrivas som 4 miljoner invånare, 250 000 företag, 10 000 forskare, 135 000 studenter och 13 universitet. Det är sammanfattat Sveriges och norra Europas största arbetsmarknads- och kunskapskluster.

2. Helsingborg ligger långt fram i den digitala utvecklingen. Staden blev årets IT-kommun 2015 och var tidiga med att inrätta en digitaliseringsdirektör. Staden kommer att vara ett nödvändigt bollplank och testbädd för samverkan stat och kommun. Den infrastruktur en ny myndighet behöver kommer att finnas här. Helsingborg var tidigt ute i att utbilda lokala företag i digitalisering och det är ingen slump att staden ligger i topp för antalet e-tjänster i Sverige. Staden provar också helt nya sätt att bemöta besökare genom att omvandla fysisk till digital turistbyrå.

3. En stark plattform för digitala frågor. Helsingborg är djupt involverade både i nationella digitaliseringsfrågor och enda svenska stad som är deltagare i EU:s program Urban Agenda för Europeiska datafrågor. Helsingborg kommer att bli Sveriges främsta testbädd för digitalisering, och bygger en forsknings- och teknisk Internet of things-plattform med Lunds tekniska högskola och Campus Helsingborg.

Placeringen av digitaliseringsmyndigheten i Helsingborg skulle innebära att staden får sin första statliga myndighet. Och det finns få andra myndigheter som skulle vara så välplacerade i Helsingborg som just den här. Nu sätter vi vårt hopp till regeringen att göra det enda rimliga.

Jan Björklund, 2:e vice ordförande (S) kommunstyrelsen Helsingborg

Yasmine Larsson, riksdagsledamot (S) Helsingborg

Kent Härstedt, riksdagsledamot (S) Helsingborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev