söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Haverikommission varnar för dödliga takras

Publicerad: 29 juli 2021, 11:45

Samhället har ingen kontroll över byggnaders bärförmåga, stadga och beständighet, varnar Statens haverikommission, som utrett ett stort takras i Kiruna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det finns stor risk att offentliga byggnader rasar och att människor dör, varnar Statens haverikommission i ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Säkerhet

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Den 7 mars förra året rasade halva taket på den 5000 kvadratmeter stora idrottshallen Tarfalahallen i Kiruna. Två personer befann sig i hallen, men de kunde ta sig ut på egen hand och klarade sig oskadda.

Idag publicerar Statens Haverikommission sin rapport om takraset och där konstateras allvarliga systembrister i plan- och bygglagstiftningen.

Haverikommissionen upptäckte tidigt i sin utredning att byggnader med takkonstruktioner liknande Tarfalahallens finns i 51 andra kommuner. Säkerhetsrekommendationer har därför redan utfärdats till Boverket och samtliga kommuner.

Nu påtalar haverikommissionen att det finns sådana systembrister i den svenska plan- och byggprocessen att fler byggnader sannolikt kommer att rasa. Risken att människor då kan omkomma eller skadas är enligt kommissionen ”betydande”. 

Kommissionen riktar i ett pressmeddelande stark kritik mot det svenska kontrollsystemet, som anses vara ”avsevärt mindre robust än i våra grannländer”. 

”I praktiken är samhällets kontroll av byggnaders bärförmåga, stadga och beständighet obefintlig”, skriver haverikommissionen.

– För att höja säkerheten och minska risken för framtida byggnadsras måste man återinföra någon form av offentlig kontroll av byggnaders konstruktion säger Tomas Ojala, utredningsledare vid Statens haverikommission. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev