Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Haverikommission varnar för dödliga takras

Publicerad: 29 juli 2021, 11:45

Samhället har ingen kontroll över byggnaders bärförmåga, stadga och beständighet, varnar Statens haverikommission, som utrett ett stort takras i Kiruna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det finns stor risk att offentliga byggnader rasar och att människor dör, varnar Statens haverikommission i ny rapport.


Ämnen i artikeln:

Säkerhet

Den 7 mars förra året rasade halva taket på den 5000 kvadratmeter stora idrottshallen Tarfalahallen i Kiruna. Två personer befann sig i hallen, men de kunde ta sig ut på egen hand och klarade sig oskadda.

Idag publicerar Statens Haverikommission sin rapport om takraset och där konstateras allvarliga systembrister i plan- och bygglagstiftningen.

Haverikommissionen upptäckte tidigt i sin utredning att byggnader med takkonstruktioner liknande Tarfalahallens finns i 51 andra kommuner. Säkerhetsrekommendationer har därför redan utfärdats till Boverket och samtliga kommuner.

Nu påtalar haverikommissionen att det finns sådana systembrister i den svenska plan- och byggprocessen att fler byggnader sannolikt kommer att rasa. Risken att människor då kan omkomma eller skadas är enligt kommissionen ”betydande”. 

Kommissionen riktar i ett pressmeddelande stark kritik mot det svenska kontrollsystemet, som anses vara ”avsevärt mindre robust än i våra grannländer”. 

”I praktiken är samhällets kontroll av byggnaders bärförmåga, stadga och beständighet obefintlig”, skriver haverikommissionen.

– För att höja säkerheten och minska risken för framtida byggnadsras måste man återinföra någon form av offentlig kontroll av byggnaders konstruktion säger Tomas Ojala, utredningsledare vid Statens haverikommission. 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Säkerhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev