onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Här finns landets bästa samhällsservice

Publicerad: 2 september 2021, 07:54

I Sorsele i Västerbotten kan invånarna förutom en skön natur glädjas åt landets bästa samhällsservice. Foto: Sara Grundström

Avstånden till viktiga samhällsinrättningar som affär, apotek och postutlämning är ofta stora i glesbygden, men det finns undantag.

Ämnen i artikeln:

ApotekLivsmedel

I Sorsele i Västerbotten kan invånarna förutom en skön natur glädjas åt landets bästa samhällsservice.

När tidningen Hem & Hyra tidigare i somras granskade avstånden till samhällsservice i landets tätorter var det de norra delarna av landet som hamnade sämst till. Sex av de tio orter som bedöms ha sämst samhällsservice ligger i Norrbottens län.

När frågeställningen är den omvända: var finns landets bästa samhällsservice? är det återigen en ort i norra Norrland som hamnar överst på topplistan.

I Sorsele, som enligt Statistiska centralbyråns senaste beräkning endast har 1 113 invånare, finns till exempel systembolag, gymnasieskola, vårdcentral och hela tre matbutiker.

Förklaringen till att både de orter som har sämst och bäst samhällsservice ligger just i Norrland är att majoriteten av orterna med den bästa servicen är centralorter i respektive kommun – samhällsservicen måste finnas tillgänglig någonstans.

Hem & Hyra har beräknat tillgången till serviceställen som livsmedelsbutiker, postutlämning, apotek, vårdcentraler, skolor, uttagsautomater, bensinstationer och systembolag. I totala siffror vinner självklart storstäderna en sådan sammanställning, men utslaget per invånare är det Sorsele som toppar listan av alla 2 011 tätorter i landet.

/TT

Fakta: Orterna med bäst service i Sverige

1. Sorsele, Sorsele kommun

2. Svenstavik, Bergs kommun

3. Vansbro, Vansbro kommun

4. Storuman, Storuman kommun

5. Malå, Malå kommun

6. Järpen, Åre kommun

7. Övertorneå, Övertorneå kommun

8. Arjeplog, Arjeplog kommun

9. Pajala, Pajala kommun

10. Bräcke, Bräcke kommun

 

Källa: Hem & Hyra

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev