Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Framtidens el kräver nya lösningar

Genom en rad erbjudanden till småskaliga producenter går Helsingborg och Öresundskraft i spetsen för arbetet med förnyelsebar energi. Vi gör det möjligt för fler att bidra till ett hållbart och miljövänligt samhälle.

Publicerad: 16 december 2011, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi tror att intresset kommer att öka betydligt i framtiden när fler ser möjligheterna med egenproducerad, förnyelsebar energi, skriver Anna Jähnke och Peter Knutsson.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

ElproduktionVindkraft

Framtidens energilösningar kommer att se annorlunda ut än vad de gör idag. Fossila bränslen håller på att fasas ut och ersättas av andra mer miljövänliga energislag. Vi vill att Helsingborgs stad och Öresundskraft ska tänka nytt och utmana invanda mönster. Treklövern har varit tydlig med att förnyelsebar energi måste prioriteras, stadens mål är att bli fossilfri till 2035. För att vi ska lyckas måste alla ta ansvar, både producenter och konsumenter.

Fler människor inser värdet av att ha en nära energiproduktion. Till exempel kan vi se att marknaden för solenergi har exploderat sedan ett 60-procentigt stöd infördes av Energimyndigheten. Nästa steg kan mycket väl bli småskalig vindkraft.

Redan etablerade energiföretag bedriver ett viktigt arbete för att hitta alternativa energikällor och stadens eget bolag, Öresundskraft, ligger i framkant i Sverige. Bolaget arbetar med olika modeller för att erbjuda småskaliga elproducenter en möjlighet att sälja sin överskottsenergi. I somras lanserades ett unikt koncept där elproducenter med solenergi kan sälja sin energi till ett fast pris per kilowattimme. Redan då fanns tankar på inkludera fler energislag i den generösa affärsmodellen. Närmast i tur är småskalig vindkraft som kommer att ersättas på samma sätt som solel.

Antalet vindkraftverk i Öresundskrafts nät med småskalig produktion är i dagsläget begränsat. Men vi tror att intresset kommer att öka betydligt i framtiden när fler ser möjligheterna med egenproducerad, förnyelsebar energi. Därför är det viktigt att ha attraktiva affärsmodeller på plats den dagen ny småskalig vindkraft byggs.

Öresundskrafts styrelse har även identifierat möjligheterna med kundägd vindkraft. Därför har ett koncept där kunder erbjuds möjlighet att bli delägare i vindkraft skapats. Erbjudandet lanseras i början av nästa år. Regeringen har tillsatt en utredning för att lösa de problem kring beskattning av de kundägda verken som hittills bromsat utvecklingen.

Helsingborg är ledande i Sverige med sitt arbete med förnyelsebar energi och att fasa ut fossila bränslen. Genom en rad erbjudande till småskaliga producenter går vi nu före och gör det möjligt för fler att bidra till ett hållbart och miljövänligt samhälle.

Anna Jähnke, kommunalråd (M) Helsingborg

Peter Knutsson, Ordförande (M) Öresundskraft AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ElproduktionVindkraft

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News