Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Förbud ger inte fler bostäder

Bostadsminister Stefan Attefall har fel när han hävdar att ett förbud mot kommunala energikrav skulle leda till att det byggs fler och billigare bostäder, replikerar Anders Knape.

Publicerad: 20 september 2013, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ByggreglerEnergieffektiviseringBostadsbyggande

Kommuner ställer energikrav när de säljer mark i områden där det knappast finns risk för bristande lönsamhet. Utan kommunernas ambitiösa krav hade många av dagens miljövänliga och attraktiva bostadsområden inte varit verklighet, till exempel Hammarby sjöstad i Stockholm.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ser positivt på att regeringen vill skärpa energikraven i Boverkets byggregler, de är alldeles för låga. Men om kommunerna samtidigt förbjuds att ställa egna krav så kommer nivån i slutändan att bli lägre än i dag.

Ett förbud skulle därför slå mot miljön utan att lösa bostadsbristen. Vill regeringen öka bostadsbyggandet måste man fokusera på åtgärder som faktiskt ger effekt:

• Systemet med riksintressen måste göras om. Stora områden, ibland hela kommuner, har avsatts utan tydliga skäl eller avgränsningar. Trots att många riksintressen saknar värde är de ett hinder när kommuner planerar för nya bostäder.

• Statens stränga regelverk för buller hindrar städer och tätorter att växa. En statlig utredning gav nyligen förslag till förändringar som skulle låta kommuner planera för bostäder med tyst inomhusmiljö i centrala lägen. De förslagen måste regeringen genomföra snarast.

• Bostadsbyggandet är ett gemensamt ansvar för kommun, stat och byggbransch. Vi föreslår därför att regeringen tar initiativ till ett samarbete där alla parter avtalar om hur de ska bidra i regioner med bostadsbrist.

Många kommuner gör vad de kan för att människor ska ha någonstans att bo. En enkät som SKL har gjort bland de drygt 60 kommuner där det byggts mest sedan 2002 visar att det finns färdiga men outnyttjade planer för fler än 47 000 bostäder. Många av planerna har tagits fram i samverkan med byggföretag – på företagens mark. Och antalet skulle säkert bli ännu större om vi räknade med fler kommuner. Ändå händer inget. Varför? Varsågod och bygg!

Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev