Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Finns ännu chans att rädda busstrafiken

Det är bra att Landstingsmoderaterna släppt sitt motstånd mot tunnelbanan, men mer måste göras för att fler ska ställa bilen och åka kollektivt. Att införa enhetstaxa är nästa naturliga steg, svarar Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.

Publicerad: 21 november 2014, 12:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KollektivtrafikInfrastrukturinvesteringar

Replik. En attraktiv kollektivtrafik är avgörande för att vår region ska kunna fortsätta att växa. Därför är det oroväckande att det moderata trafiklandstingsrådet, Kristoffer Tamsons, inte vågar tala om de underskott som SL dragits med i flera år, som en följd av sjunkande andel resenärer och biljettintäkter.

De pengar som den moderatledda minoritetsalliansen tillför är pengar för att täcka hål. Men eftersom det finns mer hål kommer resenärerna att möta sämre turtäthet och ökad trängsel. Det tror vi att Stockholmregionens resenärer kommer uppfatta som försämringar eller nedskärningar även om Tamsons hävdar motsatsen.

I vår snabbt växande region där människor tvingas pendla mer än de har semester under ett år, så är inte förväntningarna att SL ska klara nollresultat utan att människors kollektivtrafik ska byggas ut och restider kortas. Landstingsmoderaterna har genom sin politik försämrat biljettintäkter och SL:s ekonomi, men det behövs ökade intäkter och rätt prioriterade investeringar.

Vi tycker att Landstingsmoderaterna har tagit ett bra första steg mot att skapa en mer attraktiv kollektivtrafik i samband med att de släppte sitt mångåriga tunnelbanemotstånd förra mandatperioden. Tunnelbanan är vårt överlägset mest kapacitetsstarka och populära trafikslag och vi är övertygade om att en kraftfull utbyggnad av tunnelbanan är ett viktigt första steg mot att locka fler resenärer att ställa bilen och åka kollektivt i stället. Men mer måste göras. Att slopa zonerna och införa enhetstaxa skulle vara ett naturligt andra steg.

Vi välkomnar den moderatledda minoritetsalliansens öppna hand. En modern och tillgänglig busstrafik är viktigt om vi ska få fler att vilja åka kollektivt. Det finns fortfarande tid att stoppa nedskärningarna, vi samarbetar gärna för att rädda busstrafiken.

Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd, (S) Stockholms läns landsting

Nanna Wikholm, oppositionstrafiklandstingsråd (S), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev