Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Fastighetsägarna måste få välja hur husen värms upp

Vi vet inte hur framtidens energiförsörjning kommer se ut. Därför måste det vara upp till fastighetsägaren att välja uppvärmningsform, och därför måste också byggreglerna vara teknikneutrala, skriver Ulrika Jardfelt på Svensk Fjärrvärme i en slutreplik.

Publicerad: 18 februari 2014, 13:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FjärrvärmeByggreglerEnergieffektivisering

REPLIK. Johan Barths senaste inlägg i Dagens Samhälle 10 februari ger mig anledning att återigen klargöra vad det är vi vill: Det ska vara upp till fastighetsägaren att välja uppvärmningsform och därför måste byggreglerna vara teknikneutrala. Genom att mäta den använda energin i stället för köpt energi styr man mot bättre klimatskal, effektivare installationer och energisnåla byggnader oavsett hur man väljer att värma dem. Vilken uppvärmningsform som väljs styrs lämpligen av vad som är bäst på just den aktuella platsen.

Ett hus byggs för att stå i över hundra år. Under den tiden kan uppvärmningsformen bytas ut en eller flera gånger. Det ska huset klara. Boverket mäter energiåtgången utifrån den mängd energi som köps till fastigheten, utan hänsyn till hur energieffektiv själva byggnaden är. Med dagens regler blir det därmed ointressant hur mycket energi som krävs totalt för att värma byggnaden. Det vill säga, reglerna säger inte om byggnaden är energisnål över tid. Vi vet inte hur framtidens energiförsörjning kommer att se ut; därför måste kraven vara teknikneutrala, för att se till att hus byggs för framtidens energisystem. Det är vår ståndpunkt.

När man talar om marginalel är det egentligen bara en metod för att titta på vad konsumentens val får för konsekvenser i andra änden av energisystemetet. Det stämmer att man inte säkert kan säga att marginalel är detsamma som el från kol, eller något annat bränsle heller för den delen. Vad som är marginalel varierar från dag till dag och från timme till timme. En blåsig dag kan det vara från vind, en solig dag från sol, en kall dag utan vare sig vind eller sol från kol. Det är därför det är så vanskligt att kalla el för lokal, eftersom vårt elnät sitter ihop med det europeiska.

Slutligen vill jag passa på att berätta att Svensk Fjärrvärme är en branschorganisation för 140 medlemsföretag med allt från 3 anställda till flera tusen medarbetare. Våra medlemmar levererar fjärrvärme, kraftvärme och fjärrkyla till miljontals samhällsmedborgare runt om i landet. Sommar som vinter, oberoende av väder och vind, och med mycket få avbrott. På så sätt är fjärrvärme ett pålitligt och bekvämt alternativ för den enskilda användaren.

Mer än 90 procent av värmen kommer från ickefossila energikällor och hela fjärrvärmens idé är att ta vara på sådant som annars skulle gå till spillo. Som exempelvis värmen som oundvikligen bildas när man producerar el. Om man inte tog vara på den i fjärrvärmenäten skulle den bara släppas ut till kråkorna. Detsamma gäller spillvärme från industrin som i allt större utsträckning finner sin väg in i våra fjärrvärmenät. Fjärrvärmen är dessutom den viktigaste förklaringen till att vi i Sverige på ett par decennier minskat Sveriges koldioxidutsläpp med 20 procent.

Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev