Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Facebook visar att kall luft är Norrlands heta exportvara

Facebooks uppmärksammade etablering i Luleå visar att kall norrländsk luft är ett effektivt etablerings- och försäljningsargument på den heta internationella datacentermarknaden.

Publicerad: 22 november 2012, 14:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ItBredband

När Facebook förra året valde att lägga sin 84 000 kvadratmeter stora serverhall i Luleå lärde vi oss om vikten av kylning. Valet av en kall region med stora ytor var viktig för denna etablering, men hur fungerar det och vad finns det för potential i detta? Kan vi göra både ekonomiska och miljömässiga vinster på att använda kylan?

De senaste 15 åren har IT-användningen exploderat. I takt med detta har även energiåtgången i företagens datacenters gjort detsamma. Trots en ständigt allt mer energieffektiv teknik och smartare användning av IT gör systemen av med enorma mängder energi. Detta medför även en prislapp för miljön och vårt koldioxidavtryck. Som en jämförelse kan man nämna att koldioxidutsläppen från den energiproduktion som världens datacenter kräver överstiger utsläppen av koldioxid från världens samlade flygplansflotta.

Handeln med utsläppsrätter har bidragit till att uppmuntra företag att överväga grön IT när de bygger eller uppgraderar infrastrukturen i datacentren. Möjligheten att sänka kostnaderna i kombination med att göra ”grön nytta” har blivit en ögonöppnare för många företag. Ett modernt datacenter kräver förutom stora mängder av elektricitet även kylning. Där finns potential för både finansiella och miljömässiga besparingar. Den nya tekniken använder, till skillnad från traditionell mekanisk luftkonditionering, istället rådande utomhusklimat.

Kylningen kan ske antingen som friskluftskylning (fresh air cooling) som använder luft som transportmedel av värmen genom att föra in utomhusluft direkt in till datacentret, eller som frikyla (free cooling) där utomhusluft används för att kyla ner kylvatten. Kylvattnet transporteras sedan in till datacentret där det kyler ner den heta luften i centret.

IT-företaget Dells forskning i Europa på området som visar att friskluftskylningen är både mer effektiv och kostar mindre än frikylan, och att denna kylmetod skulle kunna gynna Norrlandsregionerna, där det finns gott om både kyla och yta. Dell genomförde en analys av klimatdata i Europa, USA och Asien. Undersökningen analyserade trender och tittade på vilka initiativ till grön IT som varit lyckosamma.

Undersökningen kom fram till att man med friskluftskylning skulle kunna spara upp till 2 miljoner kronor om året per megawatt som används för att driva IT-system och kapa kostnader med många miljoner för samma utrustning genom att slippa traditionell luftkonditionering med relaterade kapitalkostnader.

Här finns med andra ord en fantastisk möjlighet för norra Sverige att få över stora investeringar. Förnyelsebar energi, svalt klimat, stora ytor och duktig arbetskraft finns det i överflöd i regionen – nu gäller det bara att se till att dra fram fiberinfrastruktur och sälja in regionen i resten av världen.

Tomas Weimer, marknadschef Dell

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ItBredband

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev