Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Enklare byggregler krävs för att landet ska leva

På landet är avancerade och dyra detaljplaner onödiga. Miljöbalken och plan- och bygglagen måste anpassas och förenklas om vi ska få en mer levande landsbygd, skriver C-politiker.

Publicerad: 7 maj 2014, 08:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LandsbygdenBostadsbyggandeBostäder

Varje dag flyttar lika många människor till Stockholm som ryms i två stora bussar. Är det vettigt? Vill vi ha den utvecklingen samtidigt som vi vet att människorna i staden är i behov av en levande landsbygd? En lösning för en mer attraktiv landsbygd är att införa en förenklad version av plan- och bygglagen och miljöbalken.

Plan och bygglagen och miljöbalken är båda skrivna efter stadens förutsättningar. Där fungerar den som tänkt. Landsbygdens invånare har helt andra förutsättningar och är inte i behov av det komplicerade regelsystem som styr staden. Landsbygden behöver enkelhet som stimulerar människor att bo och verka där. Här behövs en större flexibilitet, inte avancerade och dyra detaljplaner.

Sverige utanför Stockholms tullar är inte tärande. Tvärtom. Det du åt till frukost, biogasen till din bil, stålet i bron du passerade på väg till jobbet, vindkraftselen som laddar din telefon eller trästommen i ditt hus – allt har levererats av landsbygden. Det är på landsbygden som naturtillgångarna finns.

Det är här vår framgångsrika bas- och exportindustri finns. Det är här som stora delar av besöksnäringens expansionsmöjligheter finns. Om vi ska klara de utmaningar vi står inför krävs att vi använder våra fördelar. Både i städerna – och på landsbygden. Staden behöver landsbygden likväl som landsbygdens folk är beroende av stadens arbetsmarknad eller handel. För oss centerpartister är detta en självklarhet. “Vi ser hela landet”.

Vi tänker inte stillatigande titta på medan allt fler gör sitt bästa för att förvandla landsbygden till Skansen – en vacker plats, där tiden förväntas stå still. För oss är landsbygden mycket mer än bara en plats för rekreation. Det är därför vi målmedvetet arbetar för att skapa tillväxt och utveckling i hela Sverige. Ett steg på vägen kan enligt vår mening vara en plan- och bygglag och miljöbalk som är anpassad för landsbygden.

Anders Ahlgren, Riksdagsledamot (C)

Carl-Erik Nyström, ledamot i kommunfullmäktige (C) Falun och landsbygdsbo

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev