torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

”En tummetott i förhållande till behoven”

Publicerad: 14 september 2020, 13:28

Foto: Erik Simander, Peter Holgersson, Mathias Bergeld/Bildbyrån

De två extra miljarderna i coronastöd till kollektivtrafiken räcker inte, menar Anders Knape och Kristoffer Tamsons.

Ämnen i artikeln:

KollektivtrafikBudget

Erik Pettersson


Under pandemin har resandet, och därmed även intäkterna, inom kollektivtrafiken rasat.

I budgetförslaget som miljöpartiets språkrör, finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och miljö- och klimatminister Isabella Lövin, presenterade i dag ingick klimatsatsningar på sammanlagt 9,7 miljarder under 2021, bland annat ett öronmärkt bidrag på 2 miljarder kronor till kollektivtrafiken.

Redan i våras sköt regeringen till 3 miljarder kronor i ett extra coronastöd.

Kristoffer Tamsons (M), ordförande för Svensk Kollektivtrafik, trafikborgarråd i Region Stockholm och ordförande för SL är inte nöjd.

– Det är en liten tummetott i förhållande till behoven, säger Kristoffer Tamsons till TT.

Enligt honom ligger förlusterna på grund av förlorade biljettintäkter och andra kostnader på grund av pandemin snarare runt 9—10 miljarder kronor.

Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och regioner, delar uppfattningen att behovet av stöd till kollektivtrafiken är avsevärt större än de två miljarder kronor som regeringen beslutat om i dag.

– Kollektivtrafiken i landet behöver mer stöd, såväl i år som nästa år. Dagens extra två miljarder från staten för 2021 är tyvärr långt ifrån tillräckligt, säger Anders Knape.

– Regionernas kostnader för förlorade biljettintäkter uppgår till ungefär en miljard kronor i månaden. Dessutom behövs en extra ersättning för extrabussar och andra merkostnader, säger Anders Knape.

SKR menar att det extra stödet behöver vara i paritet med regionernas faktiska förluster och extra kostnader, samt att stödet behöver finnas så länge som pandemin påverkar kollektivtrafiken.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev