Infrastruktur
”En rättvis, digital värld är möjlig – med ny politik”
Vi är mitt inne i en ny industriell revolution där vi kommunicerar, möts och arbetar på helt nya sätt. Det är dags att forma en ideologisk politik för de omvälvande förändringar vi ser.
Publicerad: 28 juni 2017, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
3D-skrivare – ett av de sätt digitaliseringen förändrar våra liv.
Foto: MostPhotos
En grupp inom socialdemokraterna har arbetat fram tankar kring digital politik under det senaste året. Teknisk utveckling är och har varit avgörande för svensk konkurrenskraft och välstånd. Den svenska arbetarrörelsen har alltid varit positiv till ny teknik.
Det har varit möjligt genom att den svenska modellen har levererat trygghet i förändring, vilket också är en förutsättning för att digitaliseringen ska vara positiv för samhällsekonomi och arbetsmarknad. Men det finns ingen automatik i att digitaliseringens välstånd fördelas rättvist, utan detta är en politisk uppgift. Vi vill därför se en progressiv politik för:
■ Ett förändrat arbetsliv. Artificiell intelligens och maskininlärning kommer de närmaste åren orsaka omfattande förändringar på arbetsmarknaden. Vi måste slå vakt om samhälleliga skyddssystem och vidareutbildning i detta. Teknik blir effektivare om den utvecklas i dialog med användare; här vill vi se en mer aktiv roll från arbetsmarknadens parter.
■ Plattformsekonomi. Delningsekonomin innebär stora möjligheter, men arbetsgivar/tagar-relationer såväl som konsumentskydd behöver förtydligas. Plattformsarbetarna riskerar att bli ett globalt proletariat, och här måste staten sätta gränser samtidigt som fackförbunden behöver bli bättre på att organisera dessa grupper.
■ Innovation och hållbara data. Vi behöver kunna använda de enorma möjligheter som finns i data – på ett klokt sätt. I dag äger ett fåtal multiföretag en stor del av världens data; den enskilda medborgaren behöver få starkare rättigheter till sin data. Vi ser även behov av en myndighet som kan utgöra ett resurscentrum inom frågorna.
■ Ett demokratiskt internet. Teknikens betydelse som maktfaktor ökar, men det gör också den digitala klyftan, både vad gäller klass, ålder, och kön. Här behövs en medvetenhet om vårt algoritmstyrda digitala samtal och aktiva åtgärder när näthat begränsar den enskildes frihet. Falska nyheter är ett samhällsproblem, och behöver hanteras i dialog med medier och civilsamhälle.
■ Mänskliga rättigheter och säkerhet. Vi ser en oroande global utveckling av ökande blockering och censur. Den ökande militariseringen av internet kräver globala, folkrättsliga normer för staters uppträdande i cyberrymden.
Teknisk utveckling är inte förutbestämd; tvärtom behöver den underkastas demokratins principer. Vi tillhör alla det socialdemokratiska partiet, och vi vill att partiets grundläggande analys ska tillämpas även på den digitala utvecklingen.
I den första industriella revolutionen mötte arbetarrörelsen utvecklingen med organisering och krav på rättigheter. Med digitaliseringsrevolutionen finns andra utmaningar och de kräver en analys av både möjligheter och styrkeförhållanden. Det är hög tid att socialdemokraterna gör den analysen.
Maja Fjaestad, samhällspolitisk chef Kommunal
Thomas Carlén, LO-ekonom
Linda Larsson, projektledare, Socialdemokrat i Hägersten
Jakob Ohlsson, Företagare
Joakim Edhborg, politisk sekreterare, Socialdemokratiska partistyrelsens kansli
Charlotta Ulvenlöv, fd webstrateg hos Socialdemokraterna
Maja Zachrisson, socialdemokrat i Skarpnäck
Ulla Bab Rydbeck, politisk sekreterare, Socialdemokratiska partistyrelsens kansli
Björn Fridén, skribent
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.