Infrastruktur
Elsparkcyklar beslagtogs – nu lämnar företaget staden
Publicerad: 9 augusti 2023, 08:30
Sedan i fjol är det parkeringsförbud för elsparkcyklar på gång-, cykelbanor och trottoarer. Arkivbild.
Foto: Tim Aro/TT
Det norska företaget Swup lämnar Karlskrona knappt en månad efter att de ställde ut sina elsparkcyklar i staden. Under en sommarvecka beslagtog kommunen drygt hälften av fordonen.
Ämnen i artikeln:
BrottI oktober förra året gav krisande företaget Bird upp hela Sverige, däribland Karlskrona, och tog med sig sina elsparkcyklar. Konkurrenten Swup såg en öppning och etablerade sig i staden under sommaren. Nu lämnar de och hänvisar till att det inte har varit lönsamt, rapporterar Blekinge Läns Tidning.
– De tyckte att det var onödigt att vi beslagtog så många av deras hyrcyklar. Men redan innan de kom hit gjorde vi det tydligt med vilka lagar och regler det är som gäller, säger trafikingenjör Andreas Steinbach till tidningen.
I en intervju med Blekinge Läns Tidning i slutet av juni i samband med etableringen svarade Swups vd Marwin Hanna på frågor om företaget skulle ha anställda på plats som skulle hålla ordning på elsparkcyklarna.
– Absolut. Allting kommer att vara lokalt. Vi ska ha en lokal där driftoperatörer får nödvändiga medel, bilar och andra nödvändigheter, för att hålla bra ordning.
Så blev det inte. Under en vecka i juli beslagtog kommunen hälften av elsparkcyklarna eftersom de parkerats otillåtet.
– En felparkerad elsparkcykel på trottoaren kan vara en fara för personer med rollator, rullstol eller synskadade, sa trafikingenjören Johan Lindh till SVT Blekinge.
Swup skulle se till att föraren endast kunde stänga av fordonet om det stod på en avtalad p-plats. Enligt Johan Lindh fungerade inte företagets system, det gick att parkera fel.
Förra året dog fyra personer i Sverige i elsparkcykelolyckor, enligt Transportstyrelsen som sammanställt statistik från olycksdatabasen Strada. 3 334 skadades, en ökning med 35 procentenheter, jämfört med året innan.
”I dag har man möjlighet att enkelt hyra en elsparkcykel i nästan varje större stad och ungefär 90 procent av olyckorna sker i tätbebyggt område. Lättillgängligheten och att det privata ägandet av elsparkcyklar ökat gör också att vi ser att flera barn och unga är inblandade i olyckor. Nästan var fjärde skadad person är under 18 år,” säger Staffan Berge, statistiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.
LÄS MER:
Nu inleds slutstriden i en av världens största upphandlingar: ”Juvelen i kronan”