Infrastruktur
Elbrist hindrar företagsetableringar
Publicerad: 4 augusti 2022, 12:57
Kommuner över hela landet har gått miste om företagsetableringar på grund av begränsningar i elnätet. Foto: Anders Wiklund/TT
Minst 24 kommuner har gått miste om nya företagsetableringar på grund av begränsningar i elnätet, visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.
169 kommuner har svarat på Ekots frågor om elbrist. De kommuner som tackat nej till företagsetableringar återfinns över större delen av landet, från Trelleborg i söder till Överkalix i norr.
– Varje kommun som behövt tacka nej på grund av elbrist är en för mycket, säger energi- och digitaliseringsminister Kashayar Farmanbar (S).
Bo Häggroth är näringslivsstrateg i Överkalix.
– 2018 fick vi frågan om datacenter och 2021 om en fiskodling men det gick inte på grund av låg kapacitet. Totalt handlade det om 40 nya jobb som inte blev av. Om vi inte kan växa när vi har möjlighet på grund av att vi saknar el så är det förödande, säger han till Ekot.
I Kungsör har flera företag velat etablera sig på senare år, men elbristen stoppade etableringarna.
– Den senaste förfrågan var om en batterifabrik som hade gett 4 500 nya arbetstillfällen. Men vi kan inte tillhandahålla den mängd el som fanns med i förfrågan, säger näringslivschefen Ida-Maria Rydberg till Ekot.
Fem av kommunerna som svarat på enkäten uppger att förfrågningarna just handlat om elintensiva företag som batterifabriker och datahallar. Men i flertalet fall har det handlat om mindre företag eller tillverkningsindustrier.
Ministern Kashayar Farmanbar ser allvarligt på situationen, men vill ändå nyansera bilden:
– Ofta när ett bolag får ett nej av en kommun så betyder det snarare ”snart” eller ”inom rimlig tid”, säger han till Ekot.