måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

De vill bygga bort brott

Publicerad: 4 juli 2019, 10:22

Bodil Hansson (S), kommunalråd i Sundsvall, Magnus Ydmark, stadsbyggnadsdirektör i Sundsvall, Sofie Adolfsson Jörby, enhetschef, Boverket, Maria Eggertsen Teder, arkitekt, Boverket och Karin Svanberg, enhetschef, Brå

Foto: Samuel Åsgård

I höst kommer en vägledning som ska hjälpa kommuner och andra att bli bättre på att bygga brottsförebyggande.


Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


En genomtänkt planprocess kan minska brottsligheten på utsatta platser. Det var budskapet när Brottsförebyggande rådet, Brå, bjöd in till seminarium under Almedalsveckan.

– Kunskapen om hur problembilden ser ut måste komma in i processen när man planerar, bygger och förvaltar, sa Karin Svanberg, enhetschef på Brå.

Boverket har fått ett regeringsuppdrag att i samverkan med Polismyndigheten, Brå och länsstyrelserna ta fram en vägledning för hur platser kan utformas på ett brottsförebyggande sätt. Enligt Maria Eggertsen Teder, arkitekt på Boverket, prioriterar många kommuner bort detta i sina planprocesser.

– Lokalkännedomen får ofta stryka på foten. Planerare har ofta inte tillräckligt med tid för att vistas i området för att se vad det är som behövs på just den här platsen, sa hon på seminariet.

Den webbaserade vägledningen som ska presenteras i höst kommer att rikta sig alla som är involverade i planprocessen, både kommuner, fastighetsägare och andra.

– Den kommer vara uppbyggd kring samhällsbyggnadsprocessens olika faser. Dels kommer den att ge generella råd om hur man kan utforma platser på ett tryggt och brottsförebyggande sätt. Men också gå mer specifikt in i varje fas och prata kring den, säger Maria Eggertsen Teder.

Sundsvalls arbete med att utforma stadens nya resecentrum lyftes fram som ett positivt exempel under seminariet.

– Vi har haft en dialog med polisen som bland annat lett fram till att vi undviker att skapa undanskymda platser där ingen ser vad som händer. Det handlar till exempel om placeringen av toaletterna, berättade Magnus Ydmark, stadsbyggnadsdirektör i Sundsvall.

Karin Svanberg på Brå uppmanade kommunerna att samverka mer med polisen och varnade politikerna för risken att låta det brottsförebyggande arbetet bli för ideologiskt styrt.

– Ibland kan den ena sidan säga ”bygg fritidsgårdar” och den andra sidan ”sätt upp kameror” utan att de har tittat på den lokala problembilden. Politikerna måste lita på att tjänstemännen tar fram en god bild av hur brottsligheten ser ut och vilka problemen är, sa hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev