Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Dansk vindkraft ingen förebild för Sverige

Miljöpartiet lyfter fram utbyggnaden av den danska vindkraften som framgångsrik och ett exempel värt att följa för Sverige. Men deras bild är fylld av okunskap och i Danmark växer proteströrelsen mot den industriella vindkraften kraftigt, replikerar Peter Skeel Hjorth.

Publicerad: 2 oktober 2013, 08:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ElproduktionVindkraft

De båda miljöpartisterna Lise Nordin och Lorentz Tovatt sprider i svenska tidningar en debattartikel om vindkraftens förträfflighet, nu senast i Dagens Samhälle den 23 september. I den hänvisar de till hur glada danskarna är över deras många vindkraftverk. De slår blå dunster i ögonen på svenska läsare och de avslöjar samtidigt sin okunskap om den faktiska situationen på andra sidan Öresund. Som dansk och med kännedom om förhållandena känner jag mig nödsakad att ge en mer precis beskrivning.

Motståndet mot industriell vindkraft växer fort i Danmark, tvärtemot vad Nordin och Tovatt vill få oss att tro. Landsforeningen Naboer til Kaempevindmöller har på några få år fått en anslutning av 191 protestgrupper. Det är således en proteströrelse som är betydligt större än den i Sverige. Danmark har i dag cirka 5 000 vindmöllor. De flesta är små och har inte gett anledning till motstånd. Projekt med stora vindkraftverk möts emellertid överallt av ett massivt motstånd hos lokalbefolkningen, och det är ju trots allt dessa människor som skall leva med störningarna.

Hittills har bara 46 vindmöllor högre än 140 meter ställts upp. Det är tankeväckande att det likväl har bildats så många protestgrupper, och det kommer många fler allteftersom det ställs upp fler stora vindmöllor. Regeringens och folketingets mål är 1 800 MW från landbaserad vindkraft, vilket motsvarar 900 möllor på 2 MW eller färre på till exempel 3 MW effekt.

Opinionsmätningar har visserligen visat att det i den danska befolkningen som helhet finns en stor majoritet som är för vindkraft, dock först och främst havsbaserad. På land möts vindkraft av ett ständigt starkare motstånd, och det finns en begynnande politisk förståelse för dess mörka baksidor. Landets största parti, det liberala Venstre med 1/3 av väljarna i ryggen, vill att subsidierna till vindkraft på land avskaffas och att närboenden får ett bättre skydd mot vindkraftbuller.

Att närboenden faktiskt är störda av bullret framgår klart och tydligt av en undersökning som vindkraftindustrin lät ett seriöst analysinstitut göra (Jysk Analyse A/S). Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 1 278 människor som bor upp till två kilometer från vindkraftverk och avsikten var naturligtvis att dokumentera att det inte finns några problem. Materialet visar emellertid något helt annat:

40 procent av de närboende upp till 2 km kan höra möllorna.
41 procent av de närboende upp till 1 km är besvärade av bullret.
29 procent av de närboende upp till 750 meter har känt av sömnstörningar.
Lågfrekvent buller hörs av 20 procent av de närboende upp till 2 km från möllorna.

Vindkraftsindustrin påstår hårdnackat att det inte finns läkarvetenskapligt dokumenterat att vindkraftbuller är hälsofarligt. Men i två långa samråd i folketinget före sommarledigheten erkände först hälsoministern och därefter miljöministern att det inte finns någon säker kunskap, varken om skadliga effekter eller det motsatta.  Båda ministrarna medgav att ”då det inte föreligger epidemiologiska undersökningar av vindkraftbuller kan effekter på hjärta-kärlsystemet inte uteslutas vid nuvarande tidpunkt.” Ett anslag på halvannan miljon kronor beviljades för att genomföra en vetenskaplig studie som skall vara klar vid utgången av 2015. Det kommer troligtvis att innebära en kraftig inbromsning av vindkraftutbyggnaden tills vidare.

Peter Skeel Hjorth, journalist, författare till boken Besatt av Vind

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ElproduktionVindkraft

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev