söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Danmark ger Sverige viktig ellära

Varje år orsakar felaktiga elinstallationer mängder av bränder och personskador. Men i Danmark har nya krav på elbesiktning minskat riskerna för olyckor. På bara två månader upptäcktes 95 000 felaktiga elinstallationer i de danska hemmen. Den nya lagens resultat borde inspirera energiminister Anna-Karin Hatt i det fortsatta arbetet för att stärka elsäkerheten i Sverige.

Publicerad: 29 oktober 2012, 11:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ByggreglerEnergieffektivisering

5 919 bostadsbränder fick den svenska räddningstjänsten ute i kommunerna larm om 2011, visar siffror från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Elfel är en vanlig orsak, enligt Svensk försäkring, men exakt hur många bostadsbränder som orsakats av felaktiga elinstallationer finns det nämligen inga siffror på. Men att olyckor inträffar till följd av bristfälliga och direkt farliga installationer råder det däremot ingen tvekan om.

För att minska riskerna är det viktigt att undvika felaktiga elinstallationer och upptäcka och åtgärda existerande fel. I Danmark, som länge haft samma utmaning som Sverige, valde politikerna i maj 2012 att skärpa kraven på besiktning av privatbostäder som ska säljas. Numera måste köpare och säljare som vill försäkra sig mot dolda fel och teckna en överlåtelseförsäkring förutom en byggteknisk besiktning även kontrollera och dokumentera tillståndet på bostadens elanläggning. I den nya rapporten Dolda elfel i Danmark, beskrivs den danska reformen och dess resultat i detalj.

Den starka hemmafixartrenden är en viktig förklaring till de nya reglerna i Danmark. Precis som i Sverige har alltfler personer som saknar kunskap och behörighet på senare år vågat sig på att göra elinstallationer i hemmet, ofta med stora risker för de som bor i bostaden. Bara under 2011 inträffade 786 elrelaterade bränder i Danmark.

I Sverige finns i dag inget motsvarande krav på att elinstallationerna privatbostäder ska kontrolleras innan en bostadsaffär. Såväl våtrum, tak som andra delar av en fastighet besiktigas, men man hoppar ofta över elen trots att dåliga elarbeten är mycket farligare. Säljaren kan visserligen friskriva sig från dolda fel i köpekontraktet, men det sänker ofta priset på bostaden.

För den köpare som inte noga kontrollerar elanläggningen blir det lätt en ekonomiskt dyr affär. Försäkringsbolaget kan till exempel neka full ersättning om det visar sig att brister i elinstallationerna låg bakom en brand. Och som köpare kan bostadsaffären bli betydligt dyrare om det efter affären upptäcks brister i elanläggningen. Reglerna om dolda fel gäller nämligen bara om husets elinstallationer genomgått en besiktning innan köpet.

I Danmark bestämde sig myndigheter och elteknikbranschen för att ta krafttag mot de felaktiga elinstallationerna. Trots att besiktningsreformen bara är ett halvår gammal har resultatet inte låtit vänta på sig. Redan under de två första månaderna som lagen gällde upptäcktes inte mindre än 95 000 felaktiga elinstallationer i de danska hemmen. Drygt 4 500 av dessa var så pass allvarliga att de omedelbart utgjorde risk för skada eller brand, visar en undersökning som vår danska systerorganisation Tekniq gjort.

Elektriska Installatörsorganisationen, EIO, arbetar hela tiden för att minska antalet felaktigt utförda elinstallationer i Sverige, bland annat med hjälp av tydlig information om elsäkerhet och genom att göra det lättare för konsumenter att hitta behöriga elektriker. Ett viktigt steg för att minska antalet bränder och olyckor är att förhindra att felaktiga elinstallationer görs av obehöriga personer. Därför efterlyser vi en elektrikerlegitimation som tydliggör vem som får göra en elinstallation.

Men fler verktyg behövs för att stärka elsäkerheten. Här kan de danska erfarenheterna av besiktningsreformen inspirera. Sedan det blev krav på att besiktiga även stickkontakter och elskåp, inte bara de väggar och tak som de är fästa på, har tusentals elfel upptäckts. Det har minskat risken för bränder och elolyckor i danska hem. Kan vi vara säkra på att elsäkerheten är bättre i Sverige? Danmark har onekligen gett Anna-Karin Hatt en läxa att fundera över.

Johan Martinsson, bransch- och affärsutvecklingschef, EIO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev